250 българчета приеха първо причастие от папа Франциск (снимки) - 24novini.bg

250 българчета приеха първо причастие от папа Франциск (снимки)

Папата лично даде с ръката си първо причастие на стотици българчета в Раковски Папата лично даде с ръката си първо причастие на стотици българчета в Раковски Кадър: NOVA
06.05.2019 | 13:00
(0 гласа)

250 български деца получиха първото си причастие от папа Франциск днес в църквата "Сърце Исусово" в Раковски.  Над 7500 души проследиха на живо церемонията, но в храма имаше до 750 души - колкото е капацитетът му.

 

Децата бяха 250, а всяко можеше да бъде придружено от един родител, заради мерки за сигурност и поради капацитета на църквата "Сърце Исусово".

С автобуси пристигнаха богомолци от община Калояново - втората на територията на Пловдивска област с най-много католици.

На големи екрани в града можеше да се гледа церемонията.

Какво е първото причастие?

Първото причастие представлява приемане на хляб и вино, които символизират тялото и кръвта Христови.

Това е тайнство или ритуал, извършван в някои деноминации като средство за отбелязване на нечия духовна зрялост. В някои традиции, обикновено католическата и англиканската, тайнството на първото причастие е ритуал, чрез който младият човек става официален член на църквата.

Това понякога включва даването на „причастно име“, обикновено името на светец, което често се използва като второ презиме.

Тези, които практикуват причастието, вярват, че то дава знак за инициацията на покръстения в пълно църковно членство и лично, зряло приемане на вярата.

Католиците и англиканите признават първото причастие за едно от седемте тайнства.

В православната религия няма тъкъв ритуал, но има Свето кръщение, за което няма ограничения във възрастта и кръщаването според нашия обичай може да става и на бебета, и на деца, и на възрастни хора, некръстени по-рано.

Днес лично папа Франциск даде първото причастие на 250 българчета - нещо, което направи в България и папа Йоан Павел Втори при посещението си в Пловдив преди 17 години.

За католическите семейства денят на приемане на първото причастие от дете в семейството е изключително тържествен.

Кадри: NOVA

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...