Гигинският манастир на търг заради заем от КТБ - 24novini.bg

Гигинският манастир на търг заради заем от КТБ

Гигинският манастир "Св. Св. Козма и Дамян" Гигинският манастир "Св. Св. Козма и Дамян"
02.05.2019 | 21:30
(0 гласа)

Гигинският манастир "Св. Св. Козма и Дамян" е обявен на търг заради невърнат заем към фалиралата вече банка КТБ. 

 

Манастирът е трябало да бъде ремонтиран за близо 800 00 лева, а за целта от светата обител взимат заем от 300 000 лева, а фирмата, извършваща проекта също взима пари от банката за 395 000 лева. 

 

Игуменът на манастира отец Никанор обясни пред бТВ, че след като фирмата е получила парите и дори не е извършила ремонта. 

От районния съд в Брезник издават заповед за конфискация от манастира още през 2016 година, но няма какво да се изземе.

Стига се до таен търг за дълга на манастира,

но на него не се е появил никой. 

Според действащото законодателство, принудителното изпълнение срещу църкви и манастири не е възможно. Как ще се развие казусът все още не е ясно. 

Същата фирма е изтеглила общо около 42 млн. лева от банката, но вече я няма. 

 

Според министъра на земеделието Румен Порожанов еврофинансирането за религиозните храмове се финансирали на 100% и не е било необходимо съфинансиране. Той предполага, че заемът е изтеглен, за да бъде осъществен проектът, а европарите са изплатени едва след това. Реконструкцията на религиозни храмове със средства по европейски програми са били под контрола на Държавен фонд "Земеделие", чийто шеф е бил Порожанов. 

От думите на отец Никанор става ясно, че са били излъгани от фирмата. А по повода той отвърна - "Когато научихме това и аз се усмихна, просто ми стана ясно. Това е животът, мога да кажа - Бог да пази всеки". 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...