Евроизбори 2019г.: Яйца, козунаци, хоро и митинг - 24novini.bg

Евроизбори 2019г.: Яйца, козунаци, хоро и митинг

Митингът на БСП премина в хоро. Митингът на БСП премина в хоро. Фейсбук
Мария Йорданова 02.05.2019 | 14:00
(0 гласа)

Със започването на предизборната кампания, а и преди това, партиите стартираха агитациите и събитията си. Някъде с козунаци, другаде с яйца, с многохилядно шествие или с хоро в парка. 

Тази година в изборите ще участват 13 партии, осем коалиции и шест инициативни комитета с независими кандидати. 

1. ГЕРБ - "Европа ни чува"

Партията на премиера Бойко Борисов започна кампанията си още на 20 януари, когато се проведе Национална предизборна среща в централата. Тогава се представиха всички мероприятия от кампания. В срещата участие взеха министри, депутати, евродепутати, кметове и партийни ръководители.

През феврувари представители на

партията започнаха срещи в различни градове в България под мотото "Европа в нашия дом", но около месец след разразилия се скандал с апартаменти на хора от ГЕРБ, слоганът за предизборната кампания беше променен на "Европа ни чува".

В основата на предизборната си агитация ГЕРБ поставят представянето на "видимите резултати" в различните български градове. 

"Европа ни чува, когато показваме видими резултати и когато правим последователни политики", заяви председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов, който е бивш председател на ПГ на ГЕРБ

На 26 май в бюлетината ГЕРБ ще бъдат №12.

Според Цветанов номерът в бюлетината означава "12-та, поредна, победа за ГЕРБ".

На Великден от ГЕРБ раздаваха козунаци в различни български градове.

Това обаче вбеси потребителите във Фейсбук "За Цветанов - апартаменти, а за хората - козунаци",

възмущаваха се те и недоволстваха, че най-големият християнски празник се използва за предизборна кампания.

Снимка: ГЕРБ раздаваха козунаци на Великден

Източник: Фейсбук

Евродепутатът Ева Майдел пък обяви конкурс за най-хубаво боядисани яйца, победителите в който ще бъдат поканени в Брюксел.

Непосредствено преди празниците пък премиерът Борисов започна с обещания, раздаване на пари и откриване на пътища.

Министър-председателят обеща 7,5 млн. лв. за дострояването на новия корпус на УНСС, обеща до 2024 година магистрала "Хемус" да е готова, обеща първа копка на газовия интерконектор "България - Гърция" около 20 май и се похвали с готовия дефектен нов път във Варна, който струва 80 млн. лв. 

Официалното откриване на кампания обаче ще бъде на 19 май в зала "Арена Армеец", заедно с председателя на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер.

Тогава той официално ще бъде представен, като основен кандидат за председател на Европейската комисия.

 

2. БСП - "Справедливост за България"

БСП също започнаха предизборната си кампания много преди 26 април. От момента, в който депутатите на левицата спряха да ходят на работа в парламента, обикалят българските градове. Откриването на предизборната им кампания беше ударно - митинг-шествие на 1 май, който събра

25 хил. души на площадите "Св. Александър Невски" и пл. "Независимост". 

Снимка: БСП събраха хиляди по софийските площади

Митингуващите бяха докарани в София с ударна бройка автобус - 50 броя, спрени до сградата на БНБ.

По време на откриването на кампанията вчера водачът на листата

Елена Йончева заяви, че "10 години в България управлява бандата на Бойко".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък засегна "Апартаментгейт" и оставките.

"Били създали нов стандарт за морал в политиката - подавали оставки! Подават оставки, но остават с апартаментите си - апартаментен морал!  И докато хората в Ямбол носят в одеала болните си по стълбите на болницата, то Цветанов го качва луксозен асансьор директно в лъскавия му хол",

заяви тя. 

От БСП заявиха, че ще се борят за "Справедливост за България", каквото е и мотото им. Те искат да върнат младите хора в страната и обещават справедливо заплащане на труда. 

По време на митинга бяха запалени факли и димки, събраха се много млади хора, а ул. "Г. С. Раковски" беше запълнена от пл. "Александър Невски" до бул. "Дондуков".

След предизборните слова на кандидатите за евродепутати митингът продължи с празник на в. "Дума", хоро и песента "Кой уши байряка" в изпълнение на Николина Чакардъкова.

 

3. ВМРО - "Да се хванем на хорото"

Войводите откриха предизборната си кампания навръх Великден - на 28 април. С концерт на Илия Луков и ансамбъл "Мездра" в Южния парк в София. Водачът на листата Ангел Джамбазки, който в момента е евродепутат, представи листата на ВМРО. Той заяви, че "ВМРО се бори за три евродепутата". Това е и номерът в бюлетината им - трети. 

След концерта кандидатите се хванаха на хоро и се чукаха с яйца. В Пловдив пък раздаваха козунаци.

Снимка: Кандидатите за евродепутати от ВМРО се чукат с яйца в Южния парк

Източник: Фейсбук

По време на предизборната им агитация те ще обикалят България, като ще представят постигнатото досега в Европейския парламент. Част от кампанията са и 20 концерта на Илия Луков.

Войводите заявиха, че ще се борят за запазването на българските традиции, българското традиционно семейство и за правата на шофьорите.

ВМРО също стартираха кампанията си преди официалното й започване. След като, премиерът Бойко Борисов спря работата по Стратегията за детето 2019-2030 година,

войводите взеха спирането на Стратегията за своя заслуга. 

 

4. "Воля - Българските родолюбци" - "Заедно да спрем грабежа. Ние от "Воля" сме българските родолюбци"

Партията на Веселин Марешки още не е обявила официално как ще стартират предизборната си кампания. Но родолюбецът вече е заплашен да бъде глобен от ЦИК за търговска реклама с политическо внушение

Те също

се обявиха срещу Стратегията за детето.

В социалната мрежа Фейсбук има група от 23 хил. човека, които също са против Стратегията.

 

5. Коалиция "Патриоти за Валери Сименов - НФСБ и Средна Европейска класа") - "Вместо думи - действия"

Бившият вицепремиер и лидер на НФСБ ще бъде водач на листата на коалицията, а в бюлетината ще бъдат на първо място. Те представиха листата си за евроизборите на 24 април, а

Симеонов заяви, че "е готов да напусне българските жени, българската политика и българския парламент",

а за листата си обясни, че се състои "от различни етноси, включително роми".

 

6. "Атака" - "Ние чуждото не щем. Да си вземем своето от ЕС"

Кандидатите за евродепутати от "Атака" бяха набрани в предаване по партийната телевизия "Алфа" - "Политическа академия". Водач на листата е Георги Димов, който е доктор по история.

В интервю той казва, че в Европейския парламент ще се борят "за изравняване на субсидиите за българските фермери и земеделци с тези на другите държави в Европейския съюз."

Другата им битка е провокирана от скандала с къщите за гости - за прозрачното изразходване на евросредствата. 

Те ще се явят под номер 14 в бюлетината.

 

7. ДПС - "Ние залагаме на младите"

Движението за права и свободи "залага на младите" за евроизборите. Те ще бъдат номер 20 в бюлетината на 26 май. Те няма да имат фициално откриване на предизборната си кампания, но вече обикалят градовете и населените места, в които партията се е наложила. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви по време на предизборно слово, че са "пазители на мира и стабилността" и "носители на промените".

Вторият в листата - Делян Пеевски пък може да бъде отстранен от листата за евроизборите след сигнал от сдружение БОЕЦ, че Пеевски не е живял в България или в друга държава в Европейския съюз в последните шест месеца, което е изискване за участие в избори според Изборния кодекс.

 

8. Коалиция "Демократична България" - "България може много повече в силна Европа"

Коалиция "Демократична България", в която участват ДСБ, "Да, България" и "Зелените" ще акцентират върху три теми, заяви водачът на листата Радан Кънев.

"Най-важните каузи в Европейския парламент са там, където българските институции се провалят.

На първо място това са каузите правосъдие, върховенство на закона и справедливост, на второ място – сигурност и обща европейска отбрана, на трето, но не последно място – обща енергийна политика и Европейски енергиен съюз", обяви той във Фейсбук. 

В бюлетината те ще са номер 13.

След множество преговори Радан Кънев обаче не успя да се договори с партиите на Найден Зеленогорски Движение "България на гражданите" (ДБГ) и на Петър Москов "Консервативно обединение на десницата" (КОД), които няма да се явят на евроизборите.

Кампанията на обединението освен традиционна в българските градове, ще бъде и дигитална. Ще имат приложение и вестник, където освен, че ще мобилизират избирателите и структурите на ДСБ и "Да, България" (където ги има), ще обясняват и за машинното гласуване.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...