Кметът на Варна: Елипсовидното кръгово е "революционен проект" (видео) - 24novini.bg

Кметът на Варна: Елипсовидното кръгово е "революционен проект" (видео)

Бул. "Васил Левски" видимо неготов, е пуснат в движение, кметът на ГЕРБ във Варна го обяви за "революционен проект"
30.04.2019 | 12:00
(0 гласа)

"Не може път да се мери на километър. Това е революциенон проект, харесва ми. Това коментира пред bTV кметът на Варна от ГЕРБ Иван Портних по повод стотиците хумористични мокевнатри в социалните мрежи за кривото кръгово кръстовище на бул. "Васил Левски" в морската столицата.

 

 

Първоначално за проекта бяха отпуснати 80,5 млн. лв. от държавния бюджет.

Тоест всички български граждани платиха кръстовището и булеварда във Варна.

Сега вече индикативната стойност стигна 110 млн. лева.

Извън шегите за неспазената кръгова форма, която в процеса на строителството е станала крушовидна или елипсовидна, както архитекти я нарекоха, остават съменнията за липса на видимост и проблеми със сигурността на конструкцията поради наклон на една страна на кръговото - то не е хоризонтално над земята.

Днес в ефира на btv Портних от ГЕРБ заяви култовото: "Несериозно е стойността да се измерва на километър, проектът е изключително сложен като изпълнение". Тогава как да се иммерват тунелите в Швейцария и аутобаните през пустинята, както и тези на три нива в големите конгломерати Портних вероятно ще даде идея.

"Харесва ми, че няма задръстване.Това е революциенон проект за града ни", каза днес кметът на ГЕРБ във Варна.

Не обясни защо, въпреки и недовършен, пътят се пуска за движение.

Не даде отговор за липсата на автобусни спирки на булеварда в кварталите, през които минава,

където информация за промяна на транспортната схема няма и гражданите, ненамерили обичайните спирки на градския транспорт по "Васил Левски" просто вървят пеш с километри.

Портних не отговори и защо се пуска движението в режим на временна организация,

при положение, че по празниците трафикът е голям, хората не са свикнали, все още има строителни дейности, което  прави риска от инцидентите заради лошата видомост на наклоненото елипсовидно кръстовище висок.

Кметът Портних коментира, че тъй като бил сложен проектът, а сумата зе него била колосална, е бил отлаган с десетилетия.

Как е изпълнен и доколко качеството си заслужава 110 млн. лева, варненци и всички други ще видим.

Засега това е най-скъпият булевард в държавата - малко под 30 млн. лв. на километър.

Да обобщим:

Има становище на Камарата на архитектите - крайно негативно по отношение на проектирането на инженеринг

(тоест строителят, а не архитекти проектират), изпълнението и сигурността на наклонената елипсовидна конструкция на кръстовището. Те дадоха брифинг и предупредиха за проблемите. Всички българи видяха, че става дума за абсурдне проект - булевардът премина буквално през станите на стадион "Спартак" в града. И ги разруши.

Има и посещението на премиера Бойко Борисов, който нареди: "Пускай пътя!",

без да е инженер и компетентен дали степента на готовност на трасето е бозапсна за преминаващите хора. И в разсрез със всякакво законодателство, свързано с пътната безопасност и сигурността на пътните съоръжения.

Има и избори след 6 месеца. А те може да се окажат изборите след вторите загубени от ГЕРБ.

Ако ГЕРБ не успее да направи повече от сегашните си 6 мандата на евроизборите на 29 май, ще е големият губещ на еворпейските избори. И след като загубиха президентските с майката на нацията Цецка Цачева, от "Апартаментгейт", местните избори за кметове ще се окажат вота на доверие на Борисов.

Това обяснява защо Портних бърза да пуска недовършения бул. "Васил Левски" с крушовидното кръгово.

Въпреки че знае, че хората като минават, не се радват, а го иронизират. 

Защото и кметът Иван Портних знае, че корабът на ГЕРБ потъва, но не във Варненския залив, а в дълбините на историята.

Иначе, до Варна, премиерът стигна със самолет, не по "Хемус". Плащаме ние.

Така демонстрира как сам вярва в качеството на магистралите. Той управлява от 10 години, но "Хемус", по която може да стигне до Варна, вместо 300 км., е само 150 - 86 от тях до София и около 70 км Шумен - Варна.

И по същите тези магистрали, които той не използва, защото населението му плаща самолета, се надява избирателите да стигнат до урните след 20 дни и да му удължат живота във властта с още 5 години. Ще видим скоро сметката дали ще му излезе.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...