От днес партиите са в предизборна кампания - 24novini.bg

От днес партиите са в предизборна кампания

Изборите за европарламент ще бъдат на 26 май тази година. Изборите за европарламент ще бъдат на 26 май тази година. Архив
Мария Йорданова 26.04.2019 | 10:30
(0 гласа)

От днес започва предизборната кампания на партиите за изборите за Европейски парламент на 26 май тази година. Започват и предизборните предавания по радиото и телевизията, за които ЦИК и СЕМ имат споразумение за прозрачно и обективно отразяване.

 

 

На тези избори номерата на партиите и коалициите и номерата в номерата на преференция за определен кандидат от листата ще бъдат различна, за да се избегне феноменът 11/11 и да се гласува за кандидат вместо за партия.

Кандидатите от листите ще бъдат с трицифрени номера от 101 до 117.

Жребият за номерата на партиите в бюлетините беше изтеглен в сряда в Централната избирателна комисия. Първи номер ще бъде коалицията на бившия вицепремиер Валери Симеонов „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна европейска партия)“. ГЕРБ и БСП заемат съответно номерата 12 и 18.

От днес кандидатите за евродепутати трябва да подадат данни за приходите от дарители в Сметната палата.

България изпраща е европарламента 17 депутати. Тази година в изборите ще участват 13 партии, осем коалиции и шест инициативни комитета с независими кандидати. Бариерата за влизане е 5,8%.

За първи път ще може да се гласува и машинно.

В цялата страна ще бъдат разположени 3000 машини за гласуване в различни секции.

Списъкът с разположението на машините ще бъде публикуван в сайт на ЦИК.

До дни ще бъде подписан и договорът с фирма „Сиела Норма“ АД, която е спечелила конкурса за наем на машините.

Сред кандидатите за евродепутатит има един гражданин на Холандия и един на Унгария. До момента три организации са подали заявление за наблюдение на изборите.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...