"Апартаментгейт": 7 оставки за 24 дни (списък+видео) - 24novini.bg

"Апартаментгейт": 7 оставки за 24 дни (списък+видео)

Видеото от скандала в парламента на 20 март 2019 г., при който Миролюба Бенатова пита Цветан Цветанов за апартаментите му 24новини.бг/ Мария Йорданова
22.04.2019 | 13:30
(1 глас)

Страстната седмица преди Великден на 2019 г. започваме със списък на оставките от скандала "Апартаментгейт", избухнал на 20 март. И понеже ЕК отдавна ни призна в няколко поредни доклада за най-корумпираната страна в ЕС, припомняме списъка. Имаме основателни съмнения да вярваме, че тепърва ще допълваме висши държавници към него.

 

1. На 23 март - първа оставка (три дни след избухването на скандала). На министъра на правосъдието Цецка Цачева,

избрана за министър от премиера Бойко Борисов. Два мандата председател на парламента, кандидат за президент на България. Придобила от "Артекс" апартамент в кв. "Изток" от 198 кв.м. и 20 кв.м. гараж по 670 евро на кв.м. Стойност на имота: 285,7 хил.лв.

2. На 23 март - втора оставка. На заместник-министъра на спорта Ваня Колева, кума на водача на "Апартаментгейт" Цветан Цветанов.

Колева е назначена със заповед на премиера Бойко Борисов. Придобила е от "Артекс" апартамент в кв. "Изток" от 231 кв.м. и гараж от 24 кв.м. Стойност на имота: 665 хил.лв.

3. На 26 март - трета оставка. На заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов,

назначен със заповед на премиера Бойко Борисов. Придобил от "Артекс" апартамент в кв."Изток" от 149 кв.м. и два гаража - по 18 кв.м. и 31 кв.м. по 616 евро на кв.м. Стойност на имота: 240,3 хил.лв.

4. На 27 март - четвърта оставка. На самия Цветан Цветанов - водачът в скандала "Апартаментгейт",

председател на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията. Съратник от 15 години на премиера Бойко Борисов. Придобил от "Артекс" апартамент в кв. "Изток" от 315 кв.м., личен асансьор и гараж за две коли - по 627 евро на кв.м. Придобил е имота чрез замяна на два други имота и доплащане от 100 хил.лв. В деня на заменката купувач на заменените му апартаменти става негов подчинен от щаба на ГЕРБ и работещ в РВД, който ги купува при същия нотариус от същата фирма "Артекс". Не се разследва дали двата стари апартамента не са само проформа придобити на името на сътрудника.

5. На 9 април - пета оставка. На заместник-областния управител на София Томи Николов,

избран от премиера Бойко Борисов. Николов е в съжителство с общинската съветничка в София от ГЕРБ Ивелина Джартова. Придобил е земеделска земя на хълм в с. Сеславци, а на върха на хълма построил къща, за която твърди, че е "градински център". Стойност на имота: 700 лв. Настанил и сина си в общинско жилище като крайно нуждаещ се, а после купил жилището в центъра на столицата на ул. "Дунав" за 27 хил. лв.

6. На 9 април - шеста оставка. На народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, станал известен преди това със скандала "Хасковогейт"

с назначенията на негови роднини в Хасково. Добрев е бил министър на енергетиката, избран от премиера Бойко Борисов. Това е втората оставка на Добрев. При "Хасковогейт" той също подаде оставка, но парламентът с мнозинство на ГЕРБ я отхвърли, с което наруши Конституцията. Сега майката на депутата Делян Добрев пък е придобила апартамент от 284 кв. м. и втори - от 42 кв.м., както и три гаража с площ 51 кв.м. Стойност на имота: 400 хил.лв.

7. На 17 април - седма оставка. На заместник-министъра на икономиката Александър Манолев,

назначен със заповед на премиера Бойко Борисов. Предоставил имот, в който е построена "къща за гости" по програма, финансирана с европейски средства. Къщата обаче се ползва като лична резиденция, вместо по предназначение. Къщата е 530 кв.м. Стойност на имота: 380 хил.лв.

С все още неподадени оставки:

1. Вежди Рашидов, председател на комисията по култура в парламента и депутат от ГЕРБ.

Два мандата министър на културата, избран на поста от премиера Бойко Борисов. Вежди Рашидов е един от тримата първи в "Апартаментгейт" заедно с Цветан Цветанов и Цецка Цачева (те подадоха оставки, той - не). Рашидов е придобил евтин имот от "Артекс" в кв. Изток от 155 кв. м. по 580 евро на кв. м. Стойност на имота: 89,9 хил. евро (под 180 хил. лв.)

2. Николина Ангелкова, министър на туризма, избрана на поста от премиера Бойко Борисов.

Семейството й е придобило имот, който тя не е декларирала, според първата версия, а според втората е деклариран грешно от нейните сътрудници, на което се дължат разминавания в данъчната й декларация. Имотът е придобит в кв. Бояна и по думите й се нуждае от ремонт. Купен е с пари от баща й, казва да него. Прокуратурата обяви проверка на министър Ангелкова.

3. Пламен Георгиев, бивш съдия, председател на Антикорупционната комисия КПКОНПИ, избран на поста лично от Цветан Цветанов.

Георгиев е придобил имот с тераса с барбекю и сауна за шестима от 186 кв.м., която тераса не е декларирана. Построена е преди него, но е част от имота му. Той твърди, че е на етажната собственост, а не негова. Но до нея достъп има само през апартамента му. Георгиев се оттегли в отпуска, не напусна поста си, въпреки призива на премиера Борисов. Президентът Румен Радев свали доверие от него и не го допусна на КСНС. Стойност на имота: 300 хил.лв.

4. Антон Славчев, заместник на Пламен Георгиев в Антикорупционната комисия КПКОНПИ, избран лично от Цветан Цветанов.

Славчев е придобил имот с 244 кв.м., а към него и остъклена тераса за скромните 38 хил.лв. Сделката му излиза по около 150 евро на кв.м. Стойност на имота: 216 хил. лв. Антон Славчев не бе допуснат до КСНС от президента Румен Радев. Славчев и в момента работи в Антикорупционния орган и нито е в отпуск, нито е подал оставка.

5. Борислав Сарафов, бивш прокурор, председател на Националната следствена служба.

Синът на Сарафов на 21 години е придобил имот на стойност 540 хил.лв., като логиката изисква да се провери произходът на парите на момчето на тази възраст. Сарафов заяви, че няма да се оттеги, но ще съдейства на проверките на имотното си състояние.

Парадоксът е, че гореописаните случаи по разпореждане на прокуратурата следва да се проверят от Пламен Георгиев (шеф на КПКОНПИ), но Георгиев е в отпуск заради проверки и за неговата съпричастност към "Апартаментгейт".

***

По отношение на "Апартаментгейт" на 21 април деканът на юридическия факултет на СУ "Св.Климент Охридски" - проф. Даниел Вълчев, заяви, че всеки отделен случай трябва да се разглежда отделно, а държавата трябва да спре изповядването на сделки на данъчна оценка, вместо на реално платената пазарна цена, тъй като това е толериране на укриването на данъци.

От гореописаните сделки с имоти

хазната е загубила милиони левове от укрити данъци,

но до момента нито една институция, вкл. и прокуратурата, НАП и Столична Община не са оповестили с колко е ощетен бюджетът.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...