Даниел Вълчев: 130 закона и 800 наредби се променят годишно (видео) - 24novini.bg

Даниел Вълчев: 130 закона и 800 наредби се променят годишно (видео)

Проф. Даниел Вълчев представи 18-ти брой на Юридически барометър - 130 закона се променят годишно, сочи изследването 24новини.бг/ Севда Йорданова
18.04.2019 | 13:50
(0 гласа)

Около 130 закона и 800 наредби се променят годишно, откакто "Юридически барометър, вече 9 години, следи състояниет она българското законодателство. Това обяви проф. Даниел Вълчев при представянето на 18-ти брой на изданието днес в София.

 

По думите на Влъчев се запазва динамиката на законодателния процес и през настоящия 6-месечен период, на който брой 18-ти на "Юридически барометър" е посветен - юли - декември 2018 г.

 

Приетите закони в периода са 69, от които новите са едва 9, а измененията и допълненията са 48.

Динамиката е висока - общият брой изменения и допълнения на закони за последното шестмесечие е на 1679 текста,

като законите средно се изменят два пъти годишно, подчертава изследването.

За ТОП 5 на най-променянинет закони Даниел Вълчев посочи отново

Кодекса за социалното осигуряване - със 7 изменения годишно, Закона за обществените поръчки и Кодекса за застраховането - с по 5 изменения годишно,

както и Закона за движение по пътищата и Закона за МВР - с по 4 изменения годишно.

Като рекордьор на отчетния период вълчев посочи Закона за бюджета за НЗОК, с които са изменени и допълнени 17 други закона,

и то през преходните и заключителни разпоредби.

Като проблем на законодателството той посочи и това, че

40 % от законите влизат в сила не в 3-дневния период от тяхното обнародване в Държавен вестник, както е по закон, е в деня на обнародването им,

в което според Вълчев "няма никакъв разум".

Вълчев даде пример и с търговския закон, който престоява в Народното събрание общо 328 дни, почти година, но влиза в сила в деня на обнародването си, което е създало редица юридически казуси в практиката.

Проф. Даниел Вълчев разказа и любопитен казус със Закона за водите, на който през 2009 г. се гласува изменение, предвиждащо МС да издаде наредба. Наредбата обаче следвало да влезе в сила от 2006 г. - три години по-рано. През 2018 г. такава наредба още няма издадена от МС, но пак е вписано (в следващо изменение на закона от 2018 г.), че наредбата влиза в сила от 2006 г., независимо че тя всъщност не е издадена, описа Вълчев законодателния абсурд.

Той посочи и подобен абсурден процес и със Закона за лова, където по време на африканската чума по свинете Народното събрание грасува изменение груповият отстрел на диви прасета да се позволи и в ден сряда, а не само в събота и неделя. Не е ясно защо точно сряда, а не например понеделник или петък, коментира Вълчев, но посочи, че на следващия ден, след влизането на закона в сила,

министърът на земеделието издава заповед, с която забранява лова на дивата свиня.

Тук следва да кажа, че няколко седмици по-рано той съгласува закона, с който разрешава лова на дивата свиня. После обаче, с тази заповед, го забранява, разказа историята на законодателните промени Даниел Вълчев.

По отношение на решенията на Конституционния съд, Вълчев посочи, че те са 17 за 2018 година,

като това е най-голям показател от 2005 г. насам.

Образувани са 7 дела в КС за периода, като 2 иска са уважени, а 5 отхвърлени, а продължителността на делата е 205 дни, посочи още Даниел Вълчев.

КС е бил сезиран по веднъж от президента, главния прокурор, омбудсмана и Висшия адвокатски съвет, два пъти от депутати и три пъти от ВКС и ВАС, посочи още проф. Даниел Вълчев.

Гост на броя е проф. Пенчо Пенев - първи министър на правосъдието след демократичните промени и депутат във ВНС и конситтуционен съдия до 1997 г., който изложи възгледа си за действието на решенията на Конституционния съд и контрола за конституционност на законите.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...