"Свобода за конопа": Хора ще пушат пред парламента в събота - 24novini.bg

"Свобода за конопа": Хора ще пушат пред парламента в събота

От "Свобода за конопа" искат легализирането на малки количества марихуана Свобода за конопа
18.04.2019 | 12:40
(1 глас)

Тази събота, 20 април, граждани ще се съберат между 4 и 4:45 часа пред Народното събрание в своеобразен флаш-моб за легализиране на малките  количества марихуана, вкл. иза медициниски цели, и ще запалят цигара. Това съобщиха от организацията "Свобода за конопа", които изнесоха фрапиращи данни за ръста на пушещите трева у нас и абсурните арести на ученици и младежи, хванати с една цигара марихуана.

Те настояват за промени в в законодателството, които да облекчат режима за медицинската марихуана и да се въведе толеранс за носене на марихуана в минимални количества.

Те не смятата себе си за престъпници и им е "писнало да бъдат третирани като най-големите престъпници - по-големи от тези са партаментите",  затова са решили да изразят несъгласието си с рестриктивните и неадекватни мерки, които вместо да пазят децата, ги излагат на още по-големи рискове.

Видео в YouTube на TEDx Talks с говорител Димитър Карагегов от 10 април 2019 г.

Снимка: Димитър Карагегов изнесе данни за въздействието на законите върху скока на пушене на марихуана у нас

 

представя много от проблемите, свързани с рестриктивните забрани за употреба на марихуана.

Всяко трето дете до 15 години у нас е опитвало марихуана поне веднъж, а поне 600 хил. българи са пушили трева поне веднъж в живота си.

Карагегов обяснява, че преди 15 години са взети рестриктивни мерки срещу марихуаната, което не е спряло хората да я употребяват, но за сметка на това полицията използва тези забрани, за да вкарва в ареста максимално много хора.

"Всяка година биват вкарани в затвора между 3 000 и 4 000 души само за наличие на малко трева. А в последните 2 години по 3 000 шофьори са заплашени със затвор, защото са изпушили една цигара в петък, а в понеделник дрегера отчита наркотици", коментира Карагегов.

Данни за канабиса

Снимка: Броят на осъдените на канабис се увеличава с годините

У нас законодателството е репресивно.

Почти на всеки кръгъл час у нас млад човек попада в ареста заради трева, цитира публични данни той.

Не знаем колко ни струват тези 3 000 ареста на година, но знаем, че 10% от затворниците са там за притежание на наркотици, издръжката им ни струва 8 млн. лева, продължи той.

Тази нулева толерантност е любимото оръжие на МВР. Когато им развържем ръцете, те преследват всички – от тийниейджъри с една цигара в раницата, през Калоян, който е в ремисия от левкимия, която третира с марихуана, през Марин и Тошко, които са с множествена склероза, но също са осъдени, защото я третират с марихуана, даде примери Карагегов.

Данни канабис

Според него въпреки рестрикциите хората продължават да употребяват марихуана и затова трябва да бъде преосмилена политиката в тази посока.

1 млн. човека у нас са обявени за престъпници. Стигнахме до перверзията да се радваме, че България е корумпирана държава

и може да мушнеш пари на полицая, за да се прибереш.

Еднствения ни грях – разпускаме с трева, вместо с ракия. А по данни на МВР пияните хора извършват 32 пъти повече престъпления, отколкото напушените,

отбеляза Карагегов.

Но за да пазим децата, в затвора пращаме напушените, коментира иронично той и добавя, че една подобна присъда е много по-разрушителна за ъдещето на един млад човек от тревата, изпушена с приятели.

Днешните български деца пият повече, пушат и взимат повече наркотици от западноевропейските. От 2005 година до 2015 употребявалите наркотици младежи са два пъти повече. Най-сериозният риск от това да пушиш трева е това да те хванат с трева, добави той.

 

Забраната доведе до покачване на цената на тревата. Това е проблем за онези, които нямат пари, а това доведе до появата на заместители – евтината китайска синтетична трева, не е растение, а бяло прахче и може да бъде изпушено навсякъде. Може много да спорим колко е пристрастяваща истинската трева, но синтетиката може да те убие при едва първия ти опит, загубих мой познат с първата такава цигара, заяви пред публиката Карагегов.

Той посочи, че

според неофициална статистика между 150 и 200 човека на година умират от синтетичната дрога у нас.

Забранихме тревата, за да стане скъпа и се появи смъртоносната алтернатива, тя отнема животи, а ние сме се вторачили в тревата. Децата днес вместо в по-голяма безопасност, са в по-голяма опасност, категоричен е Карагегов.

В Берлин употребата на мариуана не е разрешена, но ако те хванат с до 15 грама, няма проблем, защото има негласен приет от полицията и обществото толеранс. В Брюксел глобата над 3 грама е 75 евро, а в Барселона пък има канабис клубове. В Чехия е разрешено и отглеждането на марихуана, но можеш да имаш в себе си до 15 грама, посочи той и каза, че така изчезва стимулът на дилърите - защото всеки си я отглежда сам и това е разрешено, а дилърите нямат печалба и се отказват да пласират.

Данни канабис

Около 200 млн. граждани имат достъп до марихуана за медицински цели, а у нас няма, продължи с цитирането на данни Карагегов и подчерта, че в почти всички Балкански страни има програми за използване на медицинска марихуана, а у нас и тя е забранена.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...