Иванчева и Петрова: 115 евро/ кв.м. е имотът и на гл. архитект на София (видео) - 24novini.bg

Иванчева и Петрова: 115 евро/ кв.м. е имотът и на гл. архитект на София (видео)

На метростанция "Сердика" се събират 2500 подписа, за да се регистрира Десислава Иванчева като кандидат за евродепутат 24новини.бг/ Мария Йорданова
18.04.2019 | 11:00
(1 глас)

"Започнахме разкрития по отношения на гл. арх. Здравко Здравков – той не само е купил апартамент и ателие в центъра на гр. Банкя по 115 евро/м2, но това е върху общинска земя. Отстъпеното право на строеж е само 1 лв/м2 при реална цена над 250 евро/м2. Имотът е заграден – така Здравков и съседите му (трима са строителни предприемачи) ползват безплатно общинска земя, а общината, т.е. всички ние им плащаме данъците. И най-скандалното – според договора строежът е трябвало да завърши за 2 години, т.е. до 2004 г., а не през 2011 г. По закон построеното остава собственост на общината. Казано в прав текст – Столична голяма община е проявила безстопанственост, а арх. Здравков живее (и незаконосъобразно е купил евтино) в общински апартамент. Има ли кой да заведе дело?"

Това написаха в прощалното си писмо от ареста след присъдата си на първа инстанция - съответно 20 и 15 години затвор - бившия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова във вторник вечерта. Вчера те бяха отведени в Сливенския затвор.

Двете жени и Петко Дюлгеров бяха признати за виновни за взимане на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Той самият заяви, че "е стреснат" от строгостта на присъдата, а в социалните мрежи се разпространява ироничният пост на техния адвокат Емануил Йорданов, че "ако го бяха убили, щяха да поучат по-малка присъда". От деня на произнасянето на присъдите в социалните мрежи и в телевизионните предавания се обсъждат леките наказания за убийства, давани от съда у нас, в това число е условни, в сравнение с тежкото, по преценка на много хора, наказание от 20 години затвор за подкуп, дадено на Десислава Иванчева.

Двете осъдени жени разпространиха писмото си от ареста, преди да отидат в Сливенския затвор, което е писано към 19,40 вечерта, след като бяха обявени присъдите им.

В него те цитират присъдатата "невинен" по отделните обвинения и призовават българите на евроизборите на 26 май да гласуват "против прасетата, за да си върнем родината".

Десислава Иванчева и по-рано обяви, че ще се кандидатира за независим евродепутат, а в метростанцията на "Сердика" се събират подписи за регистрацията й в ЦИК (вж.видеото по-горе).

В писмото на двете осъдени жени се казва, че започват събирането на подписка за регистрацията в ЦИК на Десислава Иванчева за независим кандидат за евродепутат.

На метростанция "Сердика" подписката продължава. Инициаторите трябва да съберат 2500 валидни подписа. Те не пожелаха да коментират пред медиите, но на изключени камери заявиха, че са твърде решени да съберат подписите и да ги внесат в ЦИК, а процесъ срещу Иванчева и Петрова нарекоха "политическа саморазправа".

Докато наш репортер отразяваше на място подписката, в продължение на 15 минути в нея се подписаха 7 души.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...