БСП влeзe в парламента... но в Търново, Борисов - не - 24novini.bg

БСП влeзe в парламента... но в Търново, Борисов - не

БСП влязоха в залата на парламента, но на Учредителното събрание - за честването на 140 г. от създаването на Търновската конституция БСП влязоха в залата на парламента, но на Учредителното събрание - за честването на 140 г. от създаването на Търновската конституция
16.04.2019 | 11:20
(1 глас)

Днес по повод отбелязването на 140 години от подписването на Търновската конституция Парламентът заседава на изнесено заседание в старата столица. Въпреки че в знак на демонстрация БСП не влиза на редовните заседания на Народното събрание от 17 февруари,  социалистите се включиха в тържественото заседание. Регистриха се 211 депутати, като за дори за церемонията народните представители не събраха пълно мнозинство от 240 души. Премиерът Борисов не присъстваше. Президентът Румен Радев беше сред гостите в залата редом с кмета на Велико Търново, главния прокурор, патриарха, конституционни съдии, министри.

Честванията започнаха с възстановка на събитията от 16 април 1879 г., както и  с молебен в Катедралния храм "Рождество на св. Богородица".

Търновската конституция е обявена за най-демократичните основни закони на своето време. 

По инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева днес във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция.

Целта е учениците да се запознаят с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.

При началото на заседанието Цвета Караянчева даде звуков сигнал с оригиналния звънец, като го докосна с бяла ръкавица.

В словото си Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че в тази зала България се е върнала на картата на Европа, а тогавашните депутати са били образовани и 2/3 от тях са знаели френски. Тя добави, че Търновската конституция е положила основите на българската държавност.

Корнелия Нинова от БСП говори за свободата и предвидените текстове в Търновската конституция "никой не може да купува человечески същесства" в българската държава и "всякой роб свободен става, щом стъпи на българската територия". Длъжници сме и за избирателните, и за социалните права на българските граждани, каза още Нинова.

Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Премиерът Бойко Борисов избра да се срещне с грузинския си колега по същото време в София, вместо да уважи честването на 140-годишнина на Търновскака конституция.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...