Другата страна. Обръщението на баща ром към протестиращите - 24novini.bg

Другата страна. Обръщението на баща ром към протестиращите

Протестите на габровци продължават, но ромите ли са истинския виновник? Протестите на габровци продължават, но ромите ли са истинския виновник?
15.04.2019 | 20:40
(0 гласа)

Миналия вторник в Габрово трима роми набиха служител в магазин, бяха задържани, а след няколко часа освободени от ареста. Това предизвика бурни протести като в първите два дни се стигна до ескалация на напрежението – бяха запалени ромски къщи, бяха изпочупени прозорците на такива, имаша ранени хора след сблъсъци с полицията. 

Причината беше ромското насилие. И протестите продължиха, включително и днес.

Но отново беше допусната грешката да се слагат всички хора под общ знаменател – "циганите са виновни" е прекрасно оправдание за лошото състояние на страната, но дали е реалното. Според редица анализатори за всички политици е угодно да има етническо напрежение, както и ромите да продължават да са необразовани, защото са лесно манипулируеми на избори.

Доказателства за политическата употреба на ромската тема има много и то назад в годините. А най-честата е битката между „патриотичните“ партии и ДПС – първите обвиняват ромите за незаконни къщи и неплащане на сметки, а вторите бранят малцинството.

Нарая и двете печелят изборите и

пращат депутати в парламента по за 6-7 хил. лв. месечни заплати. А ромите живеят все така в махалите, гетатата и колибите си.

Забравени от политиците след изборите.

Най-пресният пример е Войводиново, където подобен на габровския инцидент доведе до протести, събаряне на ромски къщи, контра-протести на роми в София и заплахи за запалване на етническото напрежение в страната.

Протестът във Войводиново.

Снимка: Протестът във Войводиново

Всеки конфликт, обаче, има две страни. Не всички роми са "миризливи и крадливи", както и не всички българи са работливи и мили.

Другата страна на нещата показа в социалната мрежа и ром, баща на три деца – той работещ, а те учещи.

 

„Здравейте на всички, пиша от профила на дъщеря си. Моето семейство е от ромски пройзход. Имам 3 деца. 2-мата ми сина са завършили средно специално образование - Архитектура, а дъщеря ми учи в момента. Всички наши познати в Габрово се радват на нашето сплотено семейство , и трудолюбие. Аз очаквах вчера на протеста да чуя нещо разумно. Очаквах също да се протестира срещу беззаконието на нашата държава, защото пак ще има хора блъснати на пешеходната пътека, пак ще си бройм жълтите стотинки, пак ще си носим тютюневата фабрика в джоба , пак банките ще вземат къщите и парите ни. А ти защитен ли си народе?


Докога ще живеем на аванс? И кога ще получаваме заплати? Защото никой от правителството не мисли за теб, а мисли за свойте облаги. Даже и когато спи му се плаща. А ти народе още ще гладуваш и никога няма да получиш истинска заплата. Защото онзи с големия проект за ромите ще блажи яко, а ти?

Добавям също така към поста, че по никакъв начин не оправдаваме постъпката на тези! Но не смятам, че ние сме хората който да раздаваме правосъдие! Има си власти които трябва да се погрижат за това! Нито ги познаваме тези главни действащи лица, нито искаме да ги познаваме! Аз лично като родител никога не съм позволявал на дъщеря ми да стой до по-късно то било на карнавала или изобщо само, защото има дрогирани, пияни и цигани които могат да се закачат с нея!“,

написа бащата в социалната мрежа.

Протест в Габрово

Снимка: Протестът в Габрово в събота

Редица почтени роми като него предпочетоха да напуснат града или да отидат при приятели, оставяйки домовете си, защото се страхуваха, че протестиращите може отново да опитат да палят къщи.

Именно заради подобни примери всеки път трябва да мислим, преди да обвиним цяла група в нещо.

А с това изглеждат съгласни и редица хора от Габрово, коментиращи под публикацията на бащата на Русина.

„Аз познавам цигани като вас. Живеем заедно и работим заедно. Нямам думи. Нямам мнение. Нямам становище.

Те са като нас. Работят на три смени, плащат данъци, децата им учат висше. Дори не ги определям като "различни"!",

пише един потребител.

"Прав е - трябва да се протестира срещу беззаконието в държавата. Било то срещу цигани или българи. Това е смисълът. Останалото е пълнеж на политически амбиции“, написа потребителят Валентина Димитрова.

„Имаше сред протестиращите и българи от ромски произход.

Много пъти вече ме напиня да ги спомена поименно, но не смея за да не им навредя някак от възмездие на техния им етнос. Имам ги даже на тела записани. Не смея да ги спомена, за да не би някоя гнусна мангуста да им посегне и навреди единствено за това, че са читави граждани“, добавя Христо Малешков.

„Не позволявайте протеста да се обезмисли и политизира.Инцидентът в магазина беше малкото камъче,което преобърна колата.Господа управляващи,от вашето безхаберие страдат всички БЪЛГАРИ независимо от етноса си, които работят,спазват законите и си плащат данъците“, пише Росица Иванова.

 

„Всеки ден съм на протеста и повечето хора са на мнение че проблема са новодошлите от няколко години цигани. Тези които са от Габрово не правят големи проблеми, но новите да не се връщат. От където са дошли да си ходят. Пък дали кметицата ги е вкарала е отделен въорос. Така че мисля че мнозенството протестиращи са на мнение, че тези които са габровци от поне 10 години могат да се върнат“, добави Даниел Гайльов.

„Габрово беше пример за интеграционна политика още преди да стане модерно и доходоносно да се говори за това. Но нали трябва да се откраднат едни пари довлякоха куцо, кьораво и сакато от цяла България.

И понеже са им обещали едно, на нас са казали друго и за това се стигна до днешния ден.
Аз лично нямам нищо против никой етнос. Колкото са ми противни бесните селяндури от български произход толкова и мангалите дето ме гледат надменно“, заяви Калоян Димитров.

Протестът в Габрово вчера - 14 април

Снимка: Протестът в Габрово в петък

Всъщност проблемът се вижда ясно от всички - и граждани, и полиици и това е неграмотността. Неграмотните, обаче, стават все повече и не само сред ромите, но и сред "българите".

Така и двата етноса стават още по манипулируеми - мързеливите "българи" се дразнят на мързеливите роми, които получават повече социални придобивки от тях, а един бой им е "дюшеш", за да излязат на улицата и да викат срещу циганите, защото ги е яд.

Може би ситуацията в Габрово не е точно такава, но в държавата ще става все по-трудно съжителството, ако политиците продължат да си играят на вождове, бленуващи да управляват глупаво стадо, а по нищо не изглежда да наближава промяна - вдигат заплатите на учителите, но все повече ги превръщат в администратори, вместо обучители. Медицинските сестри избягаха, лекарите също едва се задържат. Както и младите хора.

За 10 години са избягали 2,3 млн. души по официалните данни на МВнР. И са отишли в 28 държави по света.

Наистина е време за промяна и тя би могла да дойде от протести като габровския, но не срещу ромите, а срещу двойните стандарти и неспазването на законите. И с искане за равенство пред закона за всички - от метача на улицата до президента, премиера, депутатите и министрите. Последните, даващи ежедневно примери как се нарушават законите.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...