Пети протест в Габрово. Ромите напуснаха къщите си - 24novini.bg

Пети протест в Габрово. Ромите напуснаха къщите си

Протестът в Габрово днес е малоброен. Протестът в Габрово днес е малоброен.
14.04.2019 | 19:32
(0 гласа)

Тази вечер се провежда пети пореден протест на жителите на Габрово. Протестите са провокирани от побоя, нанесен от трима роми на продавач в магазин.

В града има засилено полицейско присъствие, а служителите на реда заеха местата си още около 17 часа. 

Към момента протестът няма общо с вчерашната масова проява, но хора все още пристигат. 

За утре, 15 април, има създадено събитие в социалната мрежа за протест пред Народното събрание в София на име "Солидарност за Габрово".

"Побоят над Венцислав Иванов в хранителен магазин в центъра на Габрово от група безчинстващи цигани надигна вълна от недоволство и на протестите там бяха изпратени сили на реда за да защитават цигaнcкия прoизвол. Нека да покажем, че тази държава е наша – на нас българите, а не на управляващите от ГЕРБ и т.нар. "патриоти" спонсориращи и подпомагащи цигaнcкaтa прecтъпнoст. Затова елате на 15 април (понеделник) от 18:30 ч. на площада пред Народното събрание в знак на солидарност с нашите сънародници от Габрово", призовават организаторите на събитието.

Според социалните мрежи на Габрово редица роми са напуснали къщите си днес, тъй като се опасяват от повторение на първите два протеста, при които протестиращите чупеха прозорците на ромските къщи и дори запалиха две от тях. Снощи роми изпратиха децата си при приятели българи по същата причина, а още вчера от организацията "Амалипе" информираха, че циганите се страхуват за живота си и част от тях дори са напуснали града.  

 

При първите два протеста се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи, имаше инциденти и задържани, но в петък жандармеристите свалиха каските си, което доведе до намаляване на напрежението и хората дори ги поздравиха. Служителите на реда предприеха същото действие и снощи, когато в Габрово се събраха около 2000 човека и така отново не се стигна до голямо напрежени и инциденти. 

Снощи бяха задържани 10 души заради носене на непозволени предмети като боксове, бомбички. 

Кметът на Габрово Таня Христова беше категорична, че в града няма незаконни ромски къщи и ако оставката й ще намали напрежението ще я даде, но такава досега няма. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...