Протестът на Горубляне затвори "Цариградско". Викат Борисов - 24novini.bg

Протестът на Горубляне затвори "Цариградско". Викат Борисов

14.04.2019 | 17:33
(0 гласа)

Жителите на столичния квартал "Горубляне" излязоха на протест за поредна неделя. Те затвориха входа към София на бул. "Цариградско шосе". 

 

Те се заканиха да правят протест с продължение 24 часа, както и да разпънат палатки, за да бъдат чути исканията им. 

Докато не дойде Бойко Борисов и да каже, че ще оправи това, което той е направил, ние ще бъдем тук и ще протестираме,

заяви един от протестиращите.

Плащаме си такса смет и данъци на земята, да я ползват хората от "Младост", а на нас ни пращат покани да чистим междублокивите пространства. 

Искаме от Йорданка Фандъкова от другата седмица да ни се плаща по едно евро на квадрат на всяка площ, която ни е отнета от общината. 

Пред финализиране сме на това да има тротоари, джобове за автобусите, велоалеи, обясниха от инициативния комитет за постигнатото след среща с главния архитект на София Здравко Здравков. 

Сега е времето да представим исканията си. Идват избори и ще опитат да дадат на всеки, защото им се услади властта. За следващия протест трябва да имаме по-добра организация, защото докато не говорим с Борисов няма да спрем. Показват го как оправя всичко, но нас така ни е оправил преди 13 години, че сме в безизходица, коментира протестиращ. 

Хората блокират шосето на това място месеци наред заради липса на действия от страна на Столичната община и кмета Йорданка Фандъкова за обезщетяването на собствениците на земи в района или отчуждаването на терените за зелени площи, взети им заради изгражаднето на парк.

Върху техни терени ще се прави парк, но земите им са взети без обезщетения и без да им се плати за отнетата собственост под някаква друга форма.

 

Припомняме, че на 7 април хората настояха премиера Борисов и бивш кмет да се срещне с тях, както е направил с протестиращите срещу небостъргача "Златен век", на 4 март те блокираха пътната артерия с хайдушки песни, а на 24 февруари се стигна до сблъсъци с полицията при блокада на шосето от хората от Горубляне.

На 17 февруари хората от Горубляне също протестираха и обявиха, че Столичният общински съвет и Йорданка Фандъкова им крадат имотите, като нарекоха действията им "пладнешки обир".

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...