И днес габровци ще протестират. Полицията свали каските вчера - 24novini.bg

И днес габровци ще протестират. Полицията свали каските вчера

Четвърти голям протест се подготвя за днес в Габрово. Четвърти голям протест се подготвя за днес в Габрово. снимка: "Будно Габрово"
13.04.2019 | 07:59
(0 гласа)

Днес в Габрово се подготвя пореден протест срещу насилието, провокиран от побоя, който трима роми нанесоха на служител в магазин.

 

Очаква се много хора да се съберат за четвърта поредна вечер в центъра на града. В социалните мрежи хората уточняват, че протестът им не е срещу ромите, а срещу "циганизацията и мафиотизацията" на града и страната. Те са недоволни от действията на местната власт в последните месеци и липсата на диалог и работа за решаване на проблемите на хората в града. 

 

В позиция на хората от страницата "Будно Габрово" се посочва, че в последните години работата на местната власт е била да усвоява пари от европейски програми и държавния бюджет, но не и да работи за решаване на реалните проблеми в града. 

Може би това бяха и част от причините на втория протест в четвъртък, когато кметът Таня Христова и вицепремиера и бивш кмет на града Томислав Дончев излязоха пред хората, да бъдат освиркани и посрещнати с викове "Оставка". 

Снощи около 500 човека се събраха в града на шествие покрай ромските къщи, въпреки дъжда.

След като предходните две вечери се стигаше до сблъсъци между полиция и протестиращи, имаше инциденти и задържани, снощи жандармеристите свалиха каските си, което доведе до намаляване на напрежението и хората дори ги поздравиха. 

За днес, обаче, за Габрово е обявен жълт код за обилни валежи, което би могло да убие ентусиазма на част от хората. 

 

Според информация в социалните мрежи властите са успяли да предотвратят и влизането в града на коли с роми от други градове, което неминуемо би довело до ескалация на напрежението. 

Вчера премиерът Борисов призова шефа на местната полиция да подаде оставка, която малко  по-късно беше депозирана. ГЕРБ видяха в протестите оправдан гняв, От ВМРО отново обявиха, че ще внасят законодателни промени, касаещи ромското насилие, а Веселин Марешки видя в протеста предизборна инсценировка на партии с нисък рейтинг.  

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...