Втора вечер протест в Габрово, градът е отцепен - 24novini.bg

Втора вечер протест в Габрово, градът е отцепен

Габрово е под обсада, градът е отцепен, не пускат коли с друга регистрация Габрово е под обсада, градът е отцепен, не пускат коли с друга регистрация Кадър: NOVA
11.04.2019 | 19:48
(1 глас)

Втора вечер Габрово остава под обсадата на полиция и жандармерия, а протестите на хората не стихват. В 18,00 ч. тази вечер те пак се събраха на демонстрации в центъра на града. Достъп до града нямат коли с чужда регистрация, извън габровската, а се пускат само хора с адресна регистрация по лична карта от град Габрово. Има КПП-та на възлови точки в града, пазят и къщата на нападателите.

 

 

Снощното недоволство прерасна в сблъсъци и саморазправа, а преди това хората щурмуваха следствието,

където са задържани тримата жители на ромската махала, пребили магазинера в неделя вечерта.

Тази вечер протестиращи отново се събраха на площад „Възраждане". Искат кметът Таня Христова да излезе и да даде обяснения за мерките, предаде Нова телевизия директно.

Имаше опит да се излезе с декларация против вандалските прояви по време на протеста.

След всичко това в София вицепремиерът Красимир Каракачанов свика Съвет по сигурността, след който каза, че

кметицата Таня Христова от ГЕРБ носи вина за неадекватната си реакция още при настаняването на ромските фамилии в Габрово.

„Една от причините да има избухване на обществено напрежение е начинът, по който се коментират интеграционните политики. Самото усещане, че някой има по-особени права или някой не спазва законите, е причината да стигнем дотук”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизията. Той беше кмет на Габрово преди на стола да седне Таня Христова от ГЕРБ.

Припомняме, че тази сутрин Габрово осъмна под полицейска блокада. Мъжете нападатели остават в ареста за постоянно.

Междувременно събориха и няколко незаконни къщи в махалата.

Съборени комини, счупени прозорци на къщи и хаос по улиците - в това прерасна спонтанни протест снощи.

От полицията признаха, че са били изненадани и не са очаквали такава ескалация, каза днес Главният секретар на МВР. Той добави, че от три области са изпратени там сили за сигурност.

„В резултата от тези нерегламентирани действия беше счупено стъклото на Следствения арест и по две от къщите има изпочупени стъкла н прозорци”, обясни Тодор Гребенаров – Главна дирекция „Национална полиция” пред NOVA.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...