Цветанов се връща на заплата в парламента. Като сътрудник - 24novini.bg

Цветанов се връща на заплата в парламента. Като сътрудник

Цветанов се връща в парламента. Като секретар. Или като неформален лидер Цветанов се връща в парламента. Като секретар. Или като неформален лидер
10.04.2019 | 17:25
(1 глас)

Цветан Цветанов се връща в парламента, но не като народен представител, а като сътрудник на Парламентарната група на ГЕРБ.  Той ще получава и заплата за това, която ще е около 2000 лв. в плик, без да се облагат с данъци.

 Народните представители и парламентарни групи имат право на нещатни или редовни сътрудници,

на които се плаща от парите на групата в плик. Те не се облагат с данъци и са около 2000 лева на месец. 

Нещатен сътрудник означава, че е без трудов договор, т.е парите и на сътрудниците се дават в плик, както безотчетните пари на депутатите. Това е норма в парламента от години.

Цветанов ще бъде сътрудник на Парламентарната група, чийто шеф беше до преди няколко дни.

А сега шеф ще му бъде психологът Даниела Дариткова.

Въпросът е

дали Цветанов ще получава пари и в какво качество ще сътрудничи.

ПГ на ГЕРБ има общо 10 сътрудници като сред тях е вписана и ПР-ът на премиера Бойко Борисов – Севдалина Арнаудова.

Сътрудниците са с различни функции като технически, връзки с медиите, а Цветанов е вписан като заместник-председател на ГЕРБ, но не и с какво ще помага на депутатите.

Статутът му е на технически сътрудник със секретарски и други поддържащи функции.

На всяка парламентарна група се полага по една секретарка и технически сътрудник на 10 депутата.

В регистъра наличието на Цветан Цветанов в новия му статут е отбелязано така:

cvetanov pg

В дните около оставката на Цветанов редица народни представители споделиха, че именно Цветанов е бил човекът, осигурявал кворум и приемането на важни за оцеляването на правителството решения, а отсъствието му може да се отрази на работата на Народното събрание. Може би това е част от причината от парламентарната група да го назначат за сътрудник. 

Подозренията сега са, че той ще бъде неформален лидер на групата, чрез осигурения достъп в Народното събрание поради статута му на технически секретар.

 

Често парламентарните групи и депутати назначават и фиктивно сътрудници, за да им осигурят неограничен достъп до Народното събрание без да е необходимо да преминават през специалния пропускателен режим за редови посетители. 

Припомняме, че Цветан Цветанов напусна парламента на 29 март заради скандала "Апаратаментгейт" и евтиното жилище, което си е купил от "Артекс".

Той видя руска връзка в атаката срещу себе си и обяви, че ще бъде по-мотивиран за евроизборите, тъй като остана председател на предизборния шаб на ГЕРБ. Още първата изява на предизборния щаб се оказа гаф, тъй като ГЕРБ решиха да откраднат слогана на НДСВ от евроизборите през 2009 година. 

Скандалът около Цветанов и други високопоставени лица в ГЕРБ стана повод президентът Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност за корупция по високите етажи на властта, с който без да иска направи подарък на Цветанов. 

Новото назначение от днес обаче е по-добър подарък на Цветан Цветанов за рождения му ден, който беше на 8 април.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...