ДПС рещу Борисов: против са влизането на държавата в ЧЕЗ - 24novini.bg

ДПС рещу Борисов: против са влизането на държавата в ЧЕЗ

Рамадан Аталай заяви, че ДПС е против държавата да купува дялове от ЧЕЗ Рамадан Аталай заяви, че ДПС е против държавата да купува дялове от ЧЕЗ
05.03.2018 | 12:51
(0 гласа)

ДПС е твърдо против влизането на държавата в ЧЕЗ и национализацията на ЕРП-то, както и на което и да било дружество.

Това стана ясно от изявленията на евродепутата от ДПС Искра Михайлова и депутата от ДПС Рамадан Аталай.

 

Аталай разкри и подробности от закритата част на заседанието на двете комисии, на което бе изслушана и Гинка Върбакова. Той заяви, че службите са свършили работата си перфектно и властите са били информирани за водените преговори по продажбата на ЧЕЗ.

Според тях премиерът Бойко Борисов трябва да излъчва стабилност и сигурност в успеха на сделката, за да неутрализира лоши послания, които България отправи към партньорите ни в Европейския съюз и чуждестранния бизнес, че държавата може да се намесва във вече сключени сделки между частни фирми.

Като допълнителен аргумент в полза на това твърдение Аталай изтъкна факта, че министърът в оставка Теменужка Петкова е познавала Гинка Върбакова от 20 г., вероятно е била запозната с преговорите за ЧЕЗ, които тя води и сигурно е информирала премиера за това.

Но уточни, че не подкрепя оставката ѝ, тъй като тя е балансиран министър, който отговаря за цялостната политика на правителството, а не за една сделка. Депутатът нарече Теменужка Петкова "най-неуязвимата и малка брънка от цялата верига".Аталай разкри още, че от изслушването на Върбакова е станало ясно, че фирмата ѝ няма нито финансов, нито какъвто и да било друг капацитет да реализира тази сделка и да управлява ЧЕЗ.

Той допълни, че със скандала около нея България е изпратила много лоши послания към чешката държава и че ако у нас има някакви подозрения за корупция там, те трябва да бъдат конкретно посочени.

Депутатът бе категоричен, че държавата не бива да се връща на позициите от преди 2004 г., когато енергодружествата бяха нейна собственост, нито да си връща продадените по-късно държавни дялове, защото това означава, че тя ще е отговорна за цените на тока и протестите ще бъдат пред Министерски съвет.

Аталай определи версията, че ЧЕЗ продава ЧЕЗ на себе си като конспиративна и призова премиера да излъчва стабилност и позитивна нагласа за успеха на сделката с ЧЕЗ, защото това ще бъде добро послание за българските партньори след скандала, в обратен случай те ще останат с убеждението, че у нас липсва държавност, както е изглеждало в началото на скандала за продажбата на ЧЕЗ.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...