Делян Добрев: От "Кумгейт", през "Апартаментгейт" до оставка № 2 - 24novini.bg

Делян Добрев: От "Кумгейт", през "Апартаментгейт" до оставка № 2

Делян Добре подаде оставка... за втори път за 18 месеца Делян Добре подаде оставка... за втори път за 18 месеца
09.04.2019 | 17:00
(0 гласа)

За около 18 месеца Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев два пъти подава оставки. За толкова време премина и ходенето на Делян Добрев по мъките на "гейтовете", които следваха политическата му кариера като депутат в 44-то Народно събрание. Кариерата му на депутат днес завърши с оставка № 2 на Делян Добрев.

 

 

Първо беше "Кумгейт" с назначаването на роднини и близки на работа в Хасково, заради което той подаде оставка през октомври 2017 г. След това "Апартаментгейт", от преди три дни, в контекста на който негови близки и майка му са си купили евтини жилища по около 270 евро на квадрат в София през последните 2 години, както писа сайтът "Биволъ" и не беше опроверган.

***

 

Скандалът "Апартаментгейт" и Дриймтийма на Добрев с жилища по 270 евро на квадрат

За имотите разкритие направи сайтът "Биволъ" перди три дни със следната публикация за Дриймтийма на Добрев, като цитира начина, по който той самият нарича близките си:

"Майката на депутата Делян Добрев, братовчедка му Росица Гаргова и кумът му Евгени Консулов са пазарували ново строителство в София на цени от 270 евро на кв. м., показва поредното проучване на Биволъ от серията “Апартаментгейт”. Сделките са осъществени 2016 – 2018 г. Всички изброени лица са част от т.нар. “Дриймтийм”, назован така от самия Добрев, след като Биволъ разкри, че в обръч от фирми край Гаргови и родителите на Добрев са отишли поне 100 милиона от обществени поръчки", пише Биволъ.

Не последва опровергаване на информацията и документите от страна на Делян Добрев. Но последва оставка днес,

за която пресцентърът на ГЕРБ съобщи, че е следствие на омерзението на Добрев от "поредната фалшива новина".

***

Скандалът Кумгейт в Хасково и подадената оставка № 1 (октомври 2017 г.)

Припомняме, че около името на Делян Добрев първо избухна скандалът "Кумгейт" (за назначенията на негови роднини в Хасково, разкрити от Елена Йончева) след който той подаде оставка - през есента на 2017 г., а групата на ГЕРБ не я прие. На 30 януари 2018 г. обаче

Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на парламента да не приеме оставката на Делян Добрев, след като той я е подал.

Оставката беше след скандала „Кумгейт” в Хасково. Добрев беше принуден да подаде оставка в началото на октомври. Депутатите обаче гласуваха срещу оставката му.

Седем от 11 конституционни съдии след това решиха, че след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събрание и той не може да бъде закрепостен да изпълнява публична функция.

Съдът обаче не разглежда факта, че по-късно дни след гласуването, Добрев оттегли оставката си.

След гласуването десните извън парламента - от ДБГ - сезираха главния прокурор и обявиха, че с гласуването си депутатите са създали правен хаос.

Отворен остава и въпросът незаконно ли е било взимането на заплати от страна на Добрев за онзи период.

***

Скандалът с Елена Йончева:

След като осъди за клевета премиера Борисов месеци по-рано, през юли 2018 г. Елена Йончева (сега водач на листата на БСП за вероизборите) обяви, че ще съди депутата и бивш енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ заради изказването му, че "тя има общ бизнес, 50 на 50 с Цветан Василев".

Това е опит за клевета срещу депутат и журналист, коментира Йончева тогава и добави, че „направеното изявление от Делян Добрев е престъпление против правосъдието. Ще потърся отговор от клеветниците по чл. 286 от НК – набеждаване“, заяви Йончева.

На базата на тези документи от ГЕРБ внесоха сигнал до прокуратурата, НАП и Комисията за противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, понастоещму остнала без шеф, защото Пламен Герогиев излезе в отпуск, докат оразследват имотитте му, за да проверят всички обстоятелства по случая, казаха тогава от ГЕРБ.

***

Днес Делян Добрев подаде оставка като депутат в групата на ГЕРБ. 

боснова се с поредната "фалшива новина" за семейството му, свързана с разкратията на "Биволъ" за имотите им. До момента Добрев не е разпространил позиция, която да опорвергае написаното от сайта.

Неговата оставка № 2 още не е приета. И предишната му оставка № 1 не беше приета. С който си ход Народното събрание влезе в противоречие с Конституцията, както съдът постанови.

За да спаси редник Делян (Добрев).

Дали и сега ще е така, предстои да видим утре, сряда, когато има пленарно заседание. А групата на ГЕРБ има нов председател след Цветан Цветанов. И то психолог.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...