Всички питат за Цветанов на КСНС при президента. Започва сега - 24novini.bg

Всички питат за Цветанов на КСНС при президента. Започва сега

Радев фронтално срещу Цветанов - свиква КСНС заради "Апартаменгтейт",  а самият Цветанов не може да присъства Радев фронтално срещу Цветанов - свиква КСНС заради "Апартаменгтейт", а самият Цветанов не може да присъства
08.04.2019 | 12:40
(0 гласа)

Президентът Румен Радев събира днес Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради "Апартаментгейт". Съветът започва в 13:00 часа в президентството.

Съобщението за свикването му е формулирано като "КСНС за корпуцията по високите етажи на властта".

Междувременно, след обявяването на КСНС няколко различни по вид органзации обърнаха внимание, че КСНС не трябва да става партийна платформа, а темата корупция предполага присъствието и на граждански организации и медии, свързани с разкриването й.

Първо за това се обяви Мая Манолова, която каза, че би присъствала на КСНС, ако президентът я покани като омбудсман (ВИДЕО).

След това  десните от ДБГ написаха отворено писмо до президента с искания за операция "Чисти ръце" срещи корупцията. Според тях партньроски прокурори от ЕС могат да разследват корупцията по високите етажи, както това е правено вече през 2006 г.

От Антикорупционния фонд също писаха на президента Радев за КСНС с предложения.

Това е организацията, от която тръгнаха разкритията за апартаментите на Цветанов, Цачева и другите замесени, след публикации в "Свободна Европа".

Засега Румен Радев обаче не дал ясен знак, че е готов да промени формата на КСНС с оглед чувствителната за обществото тема с корупцията.

***

При положение, че не разширява с граждански организации и с десни,  Румен Радев действително рискува КСНС да стане партиен и предизборен формат, но и пореден ход на позициониране в старата му битка срещу

Цветан Цветанов, който е един от най-яростните критици на президента, но и причината със сканадала.

Днес точно за това го предупреди и

Тихомир Безлов, който заяви, че КСНС всъщност е безсилен да взема решения, и има риск за Румен Радев да го превърне в инструмент за обикновено партийно противоборство.

Този път Цветан Цветанов не може и да присъства на КСНС,

защото остана само заместник-председател на ГЕРБ, а КСНС е формат единствено за председатели на парламентарно-представените партии, на парламентарните групи, на шефовете на служби, главния прокурор и премиера.

По повод на темата на КСН припомняме, че не само Цветан Цветанов, но и

Ццека Цачева подаде оставка като министър на правосъдието заради аферата с евтиното си жилище, купено от "Артекс", за около 600 евро на кв. м. при пазарна цена - около 3000 евро на кв. м.

Неприсъствието на Цветан Цветанов е въпрос на политическо позициониране на ГЕРБ 50 дни преди решаващите за оцеляването на Борисов и правителството му евроизбори.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...