Борисов, Зеленогорски, Радан и Съюзът на демократичните... ГЕРБ - 24novini.bg

Борисов, Зеленогорски, Радан и Съюзът на демократичните... ГЕРБ

Бойко Борисов каза за СДС: Съюз на демократичните... ГЕРБ. Това прави отговорността на Зеленогорски и Радан Кънев историческа Бойко Борисов каза за СДС: Съюз на демократичните... ГЕРБ. Това прави отговорността на Зеленогорски и Радан Кънев историческа Кадър: Канал 3
01.04.2019 | 16:00
(3 гласа)

"Вижте колко хубаво става - Съюз на демократичните... граждани за европейско развитие на България... Съюз на демократичните ГЕРБ стана". С тези думи вчера премиерът Бойко Борисов представи първата си коалиция, в която влиза на избори от 10 години насам - със СДС. И после посвети речта си на... "другите десни", визирайки досегашните си партньори във второто правителство - реформаторите. И не спомена Христо Иванов.

 

Заради това, че Бойко Борисов включи съкращението СДС в името на партията си ГЕРБ, стари седесари избухнаха в социалните мрежи и потърсиха сметка от председателя на партията Румен Христов.

Писаха за поглъщането на старата десница от популиста Борисов, за унищожението на маркрата СДС, за унижението на кръвта на седесаря, за леглото на ГЕРБ. Питаха, и с право, защо ръководството на СДС мисли различно от редовите седесари. Но не всички упрекват Румен Христов. Някои го подкрепят. Така с решението си ръководството раздели партията си. Често се случва.

Борисов вчера посвети речта си на "другите десни" - не на СДС. Той каза, че десните няма да се борят "за един или двама евродепутати, а цялата им кампания ще е срещу нас" - "Съюзът на демократичните... ГЕРБ", както той два пъти посочи надписите зад гърба си на трибуната.

"Лошо ни удариха обаче и от това зависи дали сме си сложили голяма обица на ухото", посочи лидерът на ГЕРБ за скандала с апартаментите на Цветан Цветанов,

Цецка Цачева, Вежди Рашидов и заместник-министрите. И опита през моралното говорене да измие срама от лицето на ГЕРБ, докато до него виновникът за срама, мъжът с асансьора, нахъсваше редовите членове, че няма проблем да притежаваш това, което притежава той.

Изобщо, няма проблем за ГЕРБ.

Тогава защо Бойко Борисов посвети две трети от речта си на "другите десни", както каза Радан Кънев днес пред bTV?

Кънев заяви, че ще води листата, но "за да помогне" - в Брюксел не искал да отиде, защото детето му имало нужда от него всеки ден, а не всеки уикенд (този аргумент не е съвсем релевантен - заседанията на европарламента са веднъж месечно, не са ежеседмични) и защото искал да бъде полезен във вътрешната политика.

Вчера от "Движение България на гражданите" (ДБГ) пък направиха Национален съвет, на който е гласуван мандат на Найден Зеленогорски да преговаря дясното обединение с листата на Радан Кънев и да направи нужното за успеха, включително като лично влезе в тази листа. Председателят Димитър Делчев няма как да бъде в тази листа на "Демократична България" - там председатели на партии няма, има само заместник-председатели и други представители. И така е редно - коалицията, ако е равнопоставена, дори и с еднакъв ранг на хората в листата да го показва. И Делчев не би следвало да търси надмощие, а да преглътне егото си като председател.

Зеленогорски остава единственото решение.

Първо, с него листата на "Демократична България" и ДБГ става дясна - в неговия принос за десните никой никога не може да се усъмни.

Второ, дясното има три разпознаваеми лица - Петър Москов, Радан Кънев и Найден Зеленогорски.

Първият - Москов - основа "КОД" с аргумента, че "Демократична България" е с прекалено либерален уклон, повече от поносимото за консервативните десни. Вторият - Кънев - пое листата, за да я спаси след репутационните щети, нанесени от евродепутата Светослав Малинов, който пропусна гласуването на пакета "Мобилност" и предизвика протест пред централата на ДСБ от транспортия сектор. Третият - Зеленогорски - е обединителят на дясното, който винаги милее за десницата, който врява, че магията на обединението ще донесе подкрепата на десния избирател и който в лично качество може да мобилизира структурите на ДБГ да излязат и да работят за тези евроизбори.

Трето, Зеленогорски може да приобщи гласовете на разочарованите от ръководството на СДС седесари.

Днес Радан Кънев каза, че борба на преференциите в листата им ще има. Тафров пък каза, че няма да отива в ЕНП. Тафров се нареди втори, а Кънев днес посочи, че в Брюксел няма да отива, ако бъде избран. Тогава за Тафров какво остава? Да стане първи с трик? И да отиде в Брюксел през задния вход? А ако е редно, защо не го заяви открито?

Да речем, че в политиката, от безизходица, и за мъжете е допустимо да припълзяват до целта. Стига да могат после да се изправят.

Ще се изправят ли десните? И сега въпросите, на които те следва да отговорят, търсейки подкепата на демократичномислещите хора чрез обединението си:

  1. Ще използва ли отново евроизборите за бой с "теслите по главите", както казва самият Радан Кънев. Т.е. с преференции ще си мерят ли пак политическото мъжество или ще загърбят егото, опропастило всичките шест десни коалиции за последните 10 години?
  2. Ще докара ли това обединение нов разпад още на 27 май? Ако е дясно обединение, какво дирят в него либерали и Зелени - те колко са десни? Ако това не е само тактическа коалиция, как е идеологическа при толкова различни идеологии на съставните части? Страшно ли е да признаят, че се събират само за тези избори? А срамно ли е?
  3. Ще отиде ли в ЕНП Стефан Тафров - вторият, който неистово искат да направят първи с трик? Засега той каза "Не". Защо с водач Радан Кънев "Не"-то се прие за "Да"? Тафров кога каза "Да, ще отида в ЕНП"?
  4. Ще си извини ли Радан Кънев, че обяви РБ за "изчерпан проект", а сега се опитва да го възкреси, но вместо да го възкреси със старата десница, го сглобява с центристка формация, по-близка до ДПС, отколкото до дясното ЕНП? Добре, така се налага. Но ще си извини ли на десните хора... за новия исторически компромис? А за стария?
  5. Ще компенсира ли Найден Зеленогорски присъствието на либералите и Зелените в листата, така че старите седесари, отвратени от спалнята с ГЕРБ, да пуснат по една бюлетина поне лично за Зеленогорски - като техен съратник през тези 30 години битки за демокрация?
  6. Ще обещае ли новата дясна коалиция (с примеси), че ще бъде опозиция на Борисов? На популизма му? На доскорошните си партьнори от СДС, погълнати от Борисов?
  7. Каква е разликата между брака по сметка на популистите и СДС от брака по сметка на десницата с либералите и Зелените? Какво й е на сметката, че не може да бъде честно показана още сега?

 

Който припознава в тези думи присъда, е параноичен.

Това са предизборни въпроси. Към двамата големи, останали в дясното - Зеленогорски и Кънев. Които търсят подкрепа.

24новини.бг ще публикува отговорите им. Ако можеха да говорят...

Борисов вече отговори - той не се ангажира с брой мандати, които ГЕРБ ще спечели на тези избори, докато Румен Христов от СДС каза, че това ще са 8 евродепутата.

Цветан Цветанов обаче не потвърди казаното число от Румен Христов. Защо ние не питаме. Репутационната щета след "Апартаменгейт" с Цветан Цветанов е толкова голяма, че прави и Цветанов, и Борисов предпазливи.

"Хората да подкрепят ГЕРБ, защото по-добри от нас все още няма", каза вчера председателят на ГЕРБ.

И после посвети на десните три интервюта време. Като преди това им отне и "Времето е наше", и лъвчето, и седесарската чест.

След всичко това ние смятаме, че десните имат отговорност. Не ограничена, като в ООД-то Съюз на демократичните... ГЕРБ. А историческа: да върнат лъвчето, "Времето е наше" и седесарската чест на десните българи. Защото те само на СДС никога не са били.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...