Абсурд: МВР, ДАНС и други не сертифицират машините за гласуване - 24novini.bg

Абсурд: МВР, ДАНС и други не сертифицират машините за гласуване

ЦИК е получила отказ да се сертифицират машините за гласуване от 5 институции - не влизало в правомощията им ЦИК е получила отказ да се сертифицират машините за гласуване от 5 институции - не влизало в правомощията им
31.03.2019 | 17:27
(0 гласа)

ЦИК е получила отказ от пет институции, които следва да сертифицират и одитират машините за гласуване - ДАНС, МВР, Държавната агенция по метрология и технически надзор, Институтът по стандартизация към МВР и Държавната агенция за електронно управление.

"От всички тях получихме отговор, че това не влиза в тяхната компетентност".

Такава абсурдна ситуация разказа говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на брифинг за работата на ЦИК в първите десет дни от нейното конституиране.

Централната избирателна комисия ще обяви обществената поръчка за машинното гласуване през следващата седмица,

обяви по-рано днес Александър Андреев още.

Документацията за търга още не е одобрена от ЦИК, каза той, като допълни, че именно това е една от точките на днешното заседание.

Надяваме се, до края на деня да имаме документацията в окончателен вариант, каза още Андреев.

Проблем, по думите му, е отказът на различни компетентни държавни органи да сертифицират и одитират машините.

"Въпросът е оттук нататък да се види как биха могли да бъдат сертифицирани и одитирани, но това е въпрос, който тепърва ще се решава", обясни Андреев.

"Ние сме изправени пред различни въпроси, които следва да бъдат решени и те не са от компетентността на ЦИК. Това, което е от компетентността на ЦИК, ние ще го направим, за да може да се случи машинното гласуване", уточни говорителят на ЦИК.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...