Кунева стана Командор на Националния орден на Франция (ексклузивни снимки) - 24novini.bg

Кунева стана Командор на Националния орден на Франция (ексклузивни снимки)

Меглена Кунева получи най-високата степен - Командор - на Националния орден за заслуги на Франция Меглена Кунева получи най-високата степен - Командор - на Националния орден за заслуги на Франция 24новини.бг/ Пламен Трифонов
29.03.2019 | 13:00
(1 глас)

Вчера Посланикът на ЕС в Съвета на Европа Меглена Кунева получи Националния орден за заслуги на Франция (Почетен легион) за приноса си в двустранните отношения между Франция и България и за ролята си като европейски политик. Титлата "Командор" е най-високата степен, връчвана на чужденци, на Националния орден за заслуги на Франция. "Почетният легион" има три степени - "Кавалер", "Офицер" и "Командор".

На церемония във френското посолоство в София вчера посланик Льобедел заяви, че Националният орден за заслуги е създаден през 1963 от генерал дьо Гол,

за да отличи за особени заслуги към Франция неговите носители.

 

"С него отново изразяваме признание за Вашата дейност и ангажираност в услуга на Европа и на Франция", каза посланикът в обръщението си към Меглена Кунева, която вече е носител на степента на ордена "Офицер".

"С директната номинация за степента "Командор" се отличава изключителния принос и високата степен на заслугите Ви", посочи още той.

"Вие отдадохте своя ентусиазъм, енергичност, знания и усърдие на вашите сънародници, на Вашата страна и на Европейския съюз. Разбира се, и на двустранните ни отношения. И именно този Ваш принос Франция днес би искала да отличи", каза още посланикът.

Меглена Кунева заяви в словото си, че признанието е вдъхновяващо за нея, както работа й за обединена Европа и приемането на България за пълноправен член на ЕС.

"Бих сравнила тази мисия с мисията си като министър на образованието в България, защото

двата процеса намирам за еднакво важни - образованието и Европа.

Аз съм отдала максимални усилия на тези две каузи", каза още тя.

По думите й превръщането на Европа в континент на най-високите стандарти на личната и обществена свобода, живот на хората и икономически просперитет ще е нейна мисия и занапред като посланик на ЕС в Съвета на Европа.

Франция винаги е стояла близо до България по пътя ни към демокрацията, свободата и европейското обединение, добави Кунева.

По думите й сега Европа, а не единствено Европейският съюз, е на път да постигне първенство в света по

друг важен критерй за ценностна идентичност какъвто е смъртното наказание.

Близо сме до това Европа да стане първият континент в света, в който нито една държава няма да прилага смъртно наказание, независимо дали е член на ЕС или не, каза тя.

Намирам това единомислие за вдъхновяващо и лидерско и се радвам, че и Франция, и България имат своя безспорен принос в утвърждаването на ценностите на една такава Европа, каза Кунева.

Предходният вицепремиер по европейските въпроси и министър на образованието

Меглена Кунева до момента бе носител на степента "Офицер" на "Почетния легион", която й бе присъдена през декември 2003 г.

за успешния край на преговорите за приемането на България за равноправен член на ЕС.

Орденът е една от най-престижните награди в света и един от символите на Франската република.

Принадлежността към ордена е висок знак за отличие, почит и официално признание за особени заслуги, са казва още в статута на отличието.

По правило то се присъжда за изключителен военен или граждански принос от президента на Френската република.

 

На церемонията вчера във Френското посолство бе и кинорежисьорът Иглика Трифонова, заедно с която Меглена Кунева, в качеството си на журналист в БНР преди години, прави документалния филм "Разкази за убийства" (1993 г.), сниман в няколко от българските затвори, в които осъдени българи са очаквали изпълнението на смъртните си присъди. В България смъртното наказание е премахато на 10 декември 1998 г.

На церемонията в посолството вчера присъстваха близки колеги, приятели, семейството и съмишленици на Меглена Кунева от политическия й път в България през годините.

 

Ексклузивни снимки: 24новини.бг/ Пламен Трифонов

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...