Цветанов: Напускам като председател на групата на ГЕРБ в НС (видео) - 24novini.bg

Цветанов: Напускам като председател на групата на ГЕРБ в НС (видео)

Цветанов показа сигнала за небостъргача на Артекс, който е изпратил до Фандъкова 24новини.бг/ Мария Йорданова
27.03.2019 | 17:18
(1 глас)

В Международния ден на театъра - 27 март - Цветан Цветанов обяви, че подава оставка и напуска поста председател на Парламентарната група на ГЕРБ в 44-то Народно събрание. Групата на ГЕРБ остава сплотена и единна, каза той. Също така той остава зам.-председател на партията ГЕРБ и председател на щаба на ГЕРБ. Причината за решението е имотният скандал "Апартаментгейт" с евтини апартаменти на Цветанов и още четирима високопоставени министри, депутати и заместник-министри на ГЕРБ, едната от които и кумата на Цветанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се прибра от работно посещение в САЩ именно днес, след което се срещна с премиера Борисов в Бояна. Днес премиерът Бойко Борисов свика извънредно и Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

"В едно семейство, ако има проблем и развод, страдат децата. Ние сме семейство, ние сме екип", каза Цветанов и не скри, че го боли от скандала.

Нищо не съм нарушил, нямам вина, категоричен бе той.

"Не съм прикривал проверки през 2018 г., както е написано в медии, винаги съм се старал да работя според българското законодателство", каза той и прочете сигнала за небостъргача на "Артекс" до кмета Йорданка Фандъкова. "Винаги съм споделял решенията си с най-близките си хора. Споделил съм го с премиера Борисов, както и когато напуснах системата на МВР, за да участвам в изборите за кмет на София с Бойко Борисов. Тогава го обсъдих със съпругата ми и съм го направил, както и когато направихме партия ГЕРБ, също когато станах заместник-кмет и заместник-председател на партията. От 2006 г., когато съзадодхме ГЕРБ, създадохме хоризонтален принцип на струкутриране на партията, за да покажем новият модел на управление и да дадем видими резултати", обясни Цветанов.

"Смятате ли, че постоветее които заемаме, имат значение? За нас ГЕРБ е кауза", каза Цветанов

и пак посочи Борисов и съпругата си като важни фактори. Той благодари на вкиччки, които го подкрепят.

Няма от какво да се срамувам, подчерта също Цветанов.

"ГЕРБ за нас е кауза - и за мен, и за нашия лидер", каза той и обясни, че от утре ще работи за ГЕРБ от централата на патията и за успешно явяване на изборите. Цветанов каза, че партията е силна и единна и няма разцепление.

 

По-рано днес се смяташе, че ходът му ще бъде точно такъв - да се оттегли като шеф на групата на депутатите на ГЕРБ и като депутат,

но да остане зам.-председател на партията, отговарящ за изборите и структурите.

Другата версия беше да напусне само поста председател на парламентарната група на ГЕРБ, но да остане народен представител и шеф на щаба.

Третата беше самият Борисов да подаде оставка, за да не се стига до разцепване на партията и отстраняване на Цветанов.

Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев каза, че очаква повече информация от Цветанов, защото скандалът още не е свършил. Така се

отприщиха предположения за война между вицепремиерите Цветанов и Дончев, но и за

влияние на Пеевски чрез вицепремиера и финансов министър Горанов върху решенията на Борисов. Всъщност, хипотезите тръгнаха от медии, близки до управляващите.

Решението бе трудно, защото Цветанов е най-влиятелната фигура в ГЕРБ по отношение на струкутрите и е показал, че може да се връща на силни позици и след много тежки удари. Такъв беше скандалът с шестте му апартамента през 2010, после отново през 2013 г.

Той е и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, а до изборите има едва 60 дни. Негово отстраняване би бил пагубно за резултатите на ГЕРБ на изборите. Той е и най-влиятелният политик в партийните структури на управляващата партия.

На стената на Борисов във Фейсбук вече беше постнато иронично съобщение за СМС-и за Цветанов на кратък номер, за да му се помогне да си купи ново жилище - факт, който изискваше бърза реакция по "затваряне" на скандала още днес.

Имаше и още един аспект - промени в ЗУТ, направени в полза на фирмата, от която са си купили апартаментите политиците от ГЕРБ. Борисов първо каза, че не вярва такова нещо да е гласувано, но после от стенограмите и доклада на комисията по регионално развити от 18 януари 2017 г. стана ясно, че дори е внесено от неговия депутат Александър Ненков - син на шефката на КЗК.

Всъщност, 9 дни преди оставката на кабинета Борисов-2, е имало гласуване от депутатите от ГЕРБ на изгодни условия в ЗУТ за фирмите като тази, от която Цветанов и другите са си купили жилищата.

Разбира се, няма как това да е станало без знанието на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов - един от сдобилите се с евтин апартамент в луксозния блок в кв. "Изток" с личен асансьор.

На 20 март БОЕЦ сезираха прокуратурата за апартаментите на Цветан Цветанов,

потвърдиха от държавното обвинение. Антикорупционният орган - КПКОНПИ, също обяви, че ще провери всички новодомци на ГЕРБ от въпросния блок. Последваха оставки на Цецка Цачева - министър на правосъдието, Ваня Колева - кумата на Цветанов и заместник-министър на спорта и Красимир Първанов - заместник-министър на енергетиката.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...