ГЕРБ гласували "поправката Артекс", а после си купили евтини апартаменти (обзор) - 24novini.bg

ГЕРБ гласували "поправката Артекс", а после си купили евтини апартаменти (обзор)

Александър Ненков днес отрече да има "поправка Артекс", но самият той я е внесъл 24новини.бг/ Мария Йорданова
26.03.2019 | 21:00
(1 глас)

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че неговите депутати не може да са гласували поправка в закон, облагодетелстваща фирмата с евтините апартаменти за властта - "Артекс". 

 

Малко по-късно, обаче се оказа, че Борисов или лъже, или вярва прекалено много на депутатите си, тъй като се оказа, че не просто са гласували подобна поправка, а дори са я предложили. 

 

Александър Ненков, един от най-младите народни представители и близък до Цветанов, е човекът от ГЕРБ, предложил скандалната поправка в Закона за устройство на територията, която дала възможности на фирмата с евтините апартаменти за властта "Артекс" и други подобни да се възползват от улеснения при строителството на големи обекти.

Самият Ненков, обаче, смята, че поправката не би трябвало да важи със задна дата, т.е за сградата "Златния век" на "Артекс", но именно на тази поправка се позовава писмо на бивш министър на регионалното развитие, който е позволил удължаването на срока за строеж на лъскавия небостъргач в Лоезенец. 

Обяснението на Борисов дойде заради скандала с евтините апартаменти на ключови лица от ГЕРБ, сред които Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Поправката е приета 9 дни преди края на мандата на правителството "Борисов-2",

който мандат свърши на 27 януари 2017 г.

Гласуването е станало в условията на оставка на кабинета Борисов-2, която бе подадена от премиера на 14 ноември 2016 г., припомняме.

Заседанието е водено именно от Алексанъдр Ненков - народен представител от ГЕРБ. Той е председателствал органа като заместник-председател на комисията и е организирал гласуването на текстовете, така че да се удължи срокът на разрешителното за строеж от 5 на 10 години. Именно такъв е бил тогавашният проблем с "Артекс" - че им е изтекло разрешителното през 2017 г. да строят небостъргача в "Лозенец" и е трябвало помощ от парламента да се удължи срокът със закон.

24новини.бг разполага със стенограмата и протокола от доклада на комисията по второ четене на удобните изменения в ЗУТ,

които показват, че автор на предложенията е именно Ненков. Той, обаче, отрича да са направени в полза на конкретна фирма. 

От документите, с които разполагаме се вижда, че съучастници в гласуването са общо 10 народни представители.

Уточняваме, че в тогавашния състав на комисията по регионално развитие влизаха

настоящият председател на парламента Цвета Караянчева, настоящит министър на регионалното развитие Петя Аврамова и настоящият й заместник-министър Николай Нанков.

Разбира се, и други народни представители от ГЕРБ.

Заседанието е продължило близо 5 часа и по повечето параграфи е имало бурни обсъждания с представители на бранша, ДНСК, камарата на архитектите и строителите и другите пръсъстващи гости, но точно по този параграф 29 - с удължаването на срока на обектите от клас 1 и 2 - като небосътргача, който "Артекс" строи в "Лозенец",

не е имало никакви обсъждания и са гласувани от всички присъствали депутати с пълно единодушие.

След като истината излезе наяве Борисов не е коментирал отново работата на депутатите си, нито поведениято на шефът им и негов заместник Цветан Цветанов, който също е гласувал за поправките, облагодетелствали фирмата, продала му апартамент за четири пъти по-ниска от пазарната цената. 

В същото време премиерът побърза да вземе три оставки на други замесени в скандал "Апартаментгейт". С постовете си се разделиха правосъдният министър Цецка Цачева, заместник-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов.  

Премиерът Борисов заяви, че е говорил с Цветанов, който го е уверил, че 100 процента е законно. Такива уверения изказаха и останалите, но оставките им бяха взети много бързо. Именно затова голямата "чуденка" е какво ще последва за Цветан Цветанов, който утре се прибира от посещение в САЩ. Според експерти Цветанов не е като останалите, на които Борисов без проблем "взимаше главите" и няма да му е лесно да се раздели с него, още повече, че до изборите има 2 месеца, а той е човекът, познаващ най-добре структурите на партията. 

Днес станаха ясни и още два случая с евтини апартаменти - на председателя на ВКС Лозан Панов и антикорупционния шеф Пламен Георгиев. Сделките са станали преди години, но бяха достатъчни за разсейване на вниманието от ГЕРБ, които до момента бяха единствените в скандала "Апартаментгейт". 

С всеки изминал ден се появяват нови щрихи в схемата, както и нови участници, какво ще стане утре можем само да предполагаме, но безспорно най-очаваното е какво ще реши Борисов за съдбата на Цветанов. На Борисов му трябва легитимация, за да не го отстрани и именно таква се подготвя в социалната мрежа със засилващите се коментар и акции в подкрепа на Цветанов като #ЦецоЕНевинен и  писмата, които структурите подготвят в подкрепа на Цветанов и срещу манталитета на Борисов да отстранява всеки, срещу когото има "медийни атаки" (както ГЕРБ определят скандала "Апартаментгейт"). Само отбелязваме, че подобни акции няма за нито един друг от ГЕРБ, замесен в скандала. 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...