Желязков: Заради двама български евродепутати "Мобилност" мина - 24novini.bg

Желязков: Заради двама български евродепутати "Мобилност" мина

Евродепутатите ще разглеждат Пакета "Мобилност" Евродепутатите ще разглеждат Пакета "Мобилност" снимка: Архив
25.03.2019 | 20:09
(1 глас)

"Това пакетче няма да стане, бесен съм, два гласа не ни стигнаха - гласовете бяха 154 на 156", това каза министърът на транспорта Росен Желязков току-що. Сензационно пакетът "Мобилност" мина, защото два гласа, на двама български евродепутати, не стигнаха да бъде отхвърлен. В сряда депутатите ще разгледат пак Пакета „Мобилност“, предложен от френския президент Еманюел Макрон. Днес гласуването мина инфарктно.

Светослав Малинов (ДСБ/ Демократична България), Николай Бареков (Презареди България) и Нежми Али (ДПС) са тримата депутати, които са отсъствали от залата днес

по време на гласуването, съобщи министърът на транспорта.

Два гласа днес не достигнаха на лагера на противниците на Макрон, къето е и България, за да се отхвърли пакетът "Мобилност".

Предложението беше прието въпреки заявките от по-рано днес от евродепутати от различни групи, че няма да подкрепят разглеждането на Пакета през тази седмица.

Повечето от групите се обявиха за отлагане на решениоето като само АЛДЕ заяви, че иска разглеждане сега. Разделение в мненията на евродепутатите има в почти всички групи като досега само ЕНП са заявили, че гласуването по текстовете ще бъде по съвест.

Транспортният министър Росен Желязков каза в живо включване по NOVA, че този пакет е против Европа, че я разделя и че е против Лисабонския договор.

"Имаме 17 члена от 700 в ЕП. Тези 17 души можеха да решат мача", каза транспортният министър. "Това, което показаха нашите депутати е, че отговорността е огромна. 2 български гласа не достигнаха, а това можеше да е решаващо. Този пакет в този вид, няма и не може да има бъдеще, защото той е против принципите на Европа. Той е абсолютно дискриминационен", коментира Желязков.

Той разказа, че днес с РВД се е наложило да направят къса пъста, за да успеят българските депутати, закъсняващи заради проблеми на Летището във Франкфурт, да кацната и да стигнат навреме. 15 от родните евродепутати са били там и са гласували против пакета. Двама наши обаче не са дали глас "за" и така гласовете натежават в посока на Макрон.

"Представете си в над 700-членния парламент как два гласа обърнаха играта, бесен съм,

бесен съм, защото можеше с тези два наши, български гласа да успеем", каза Желязков видимо афектиран след гласуването.

В Пакета са включени промени в правилата за международните пътни превози, които според българските превозвачи ще доведат до фалити на бизнеса у нас. Именно по тази причина превозвачите обявиха, че подготвят протести в София, както и в Страсбург, когато се разглеждат поправките.

 

Председателят на парламентарната комисия по транспорт Карима Дели се противопостави на разглеждането на поправките сега. В текстовете на транспортната комисия има 2000 предложения, които все още не са публикувани на английски, а евродепутатите ще получат превод едва утре следобяд и ще имат една нощ да се запознаят с тях.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...