"Куин" озвучи протеста на фелдшерите (видео) - 24novini.bg

"Куин" озвучи протеста на фелдшерите (видео)

Фелдшерите протестират пред МЗ, опънаха и палатка 24новини.бг/ Севда Йорданова
25.03.2019 | 16:30
(1 глас)

Песента на Куин "We are the champions" озвучи протеста на фелдшерите и лекарските асистенти пред Министерството на здравеопазването днес. На протеста под прозорците на здравния министър протестиращите заявиха, че са останали шепа фелдшери в страната, работят при неимоверно трудни условия, с необорудвани линейки и ниски заплати и че подкрепят протестите на медицинските сестри и колегите си в сектора. 

Те искат защита на професионалните си права и нормално заплащане.

Снимка: Палатката на фелдшерите пред МЗ от днес

Фелдшер от Добрич разказа на микрофона как израждат майки в линейки, по селата, по пътя, в бедни домове без условия.

"Вие сте достойни хора и милеете за родината си, затова сте тук", каза организаторът на професионалната организация на фелдшерите и лекарските асистенти. Част от студентите от Стара Загора и Враца също са с нас - това е пъвият випуск лекарски асистенти, които завършиха", каза той.

Фелдшерите и медицинското съсловие бяха подкрепени и днес от омбудсмана Мая Манолова,

която заяви, че ще има опити да бъдат разделяни, но и тя, и цялото общество ги подкрепят в исканията им за по-добри заплати, оборудване и условия на работа.

Медиците по-рано заявиха, че им се плаща по 1,50 лв. за цяло нощно дежурство и определиха това като унижение.

„Вярваме, че каузата ни ще бъде подкрепена и от други професионални съсловия в здравеопазването, обществени и пациентски организации, организации на работодатели и синдикати. Декларираме, че професионалистите

ще продължат да отстояват своите справедливи искания и правата на съсловието

с всички възможни законови средства до решаването на поставените от тях въпроси”, заявяват от Сдружението на фелдшерите в България – СМФБМБ.

В процедура за започване на безсрочен протест са и медицинските сестри, които вече са постоянно присъствие пред МЗ с палатка,

а по думите ми, протестът им става ежедневен с бдения пред парламента.

Сестрите настояват за увеличение на заплатите на поне 900 лева, каквото е вписаното в колективните им трудови договори, и дори срещите при премиера не помогнаха да се потуши напрежението в сектора.

На 21 март, в четвъртък, те блокираха площада пред МЗ и извикаха министър Ананиев да слезе при тях.

Той отказа среща. Днес фелдшерите и медицинските сестри заедно отстояват исканията си пред Министерството на здравеопазването на пл. "Света Неделя" в столицата.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...