Сестри и фелдшери на нов протест пред МЗ днес - 24novini.bg

Сестри и фелдшери на нов протест пред МЗ днес

25.03.2019 | 09:30
(0 гласа)

Медицинските сестри и фелдшерите излизат на нов протест днес по обяд пред Министерство на здравеопазването.

 

 

Те искат преди всичко промяна в Закона за съсловните организации, така че различните направления

специалисти по здравни грижи да могат да имат отделни съсловни организации.

Фелдшерите подкрепят всички искания на медицинските сестри, каза пред БНР Александър Александров, председател на Сдружението на фелдшерите в България:

„Да се спазва колективният трудов договор, който се подписва;

да се изплащат заплатите и то да са регламентирани и достойни;

да са обвързани с минималната работна заплата; да има регламент и заплащане на всяка дейност. Отговорно заявявам, че този път нещата трябва да се доведат до край, защото вече търпението е изчерпано. Ще има палатка на фелдшерите пред МЗ. Ако се наложи, ще има спиране на работата на спешните центрове поетапно, докато не ни се обърне внимание по наболелите въпроси“, заяве Александров.

"Ще протестираме, докато това не се оправи. Министърът имаше три седмици да намери решение откъде да вземе пари. Ние не сме Мюфтийството, че да сме им важни",

каза лаборантката от генетичната лаборатирия на Майчин дом Вяра Врагова. Тя е една от само двете подобни специалистки у нас. На последния протест на 21 март пред МЗ тя показа фиша на зплатата си, която е малко над 600 лв.

На 21 март сестри, физиотерапевти, лаборанти, акушерки и медицински специалисти блокираха движението на плащад "Света Неделя" в центъра на София и поканиха министъра на здравеопазването да не се крие в сградата, а да слезе при тях за преговори.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...