Кой крие цената на ремонта на градинката до НС (видео+снимки) - 24novini.bg

Кой крие цената на ремонта на градинката до НС (видео+снимки)

Градинката между Народното събрание и Софийския университет се оказа... с обратен наклон, според главния архитект на София. Няма работници там 24novini.bg/ Айтен Кордова
24.03.2019 | 18:10
(0 гласа)

През седмицата, освен скандалът с апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов, скандал избухна и със столичния кмет Йорданка Фандъкова, която с ПР-маневри побърза да откаже да приеме ремонта на градинката между парламента и Софийския университет. Проблемът е в обратния наклон на градинката, обяви после главният архитект. И двамата не приеха обекта. Но нито един от двамата не обяви санкции за скритата информация за цената на ремонта.

На табелата такава информация няма, а тя е задължителен елемент от мерките за информация и публичност

по оперативната програма, по която се изпълнява проектът.

След месеци работа и ремонти на двете централни столични градинки - на Кристал и до парламента, стана ясно, че и двете градинки са направени с обратни наклони и няма да бъдат приети.

Колко струват обаче няма как да се разбере от табелите, а това следва да носи санкции по правилата на Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), по която се строят.

Самият главен архитект - арх. Здравко Здравков, поиска проверка на денивелацията на обектите.

Снимка: Градинката до НС се оказа с проблем в денивелацията

Проверките установиха конструктивен проблем с денивелацията, но и лоши фуги, подскачащи плочки, криви алеи, некачествено полагане на настилките. На място бяха констатирани счупени плочки, дефектни фуги и криви шахти.

Представител на фирмата изпълнител са оправда пред БНР с наличието на вандалски актове.

"Абсолютно недопустимо е твърдението на изпълнителя отпреди 2-3 седмици, че ремонтните дейности са приключили", възмути се Йорданка Фандъкова от хорски срам, отчитайки риска за следващия си мандат, ако след строителното фиаско на "Графа" и шестото отлагане на пусковия срок на улицата, сега имиджът й на строител бъде довършен от обърнат наклон на двете знакови градинки.

Снимка: И тази градинка - до НС, няма да е качествено ремонтирана - кметът Фандъкова го призна

Строителният надзор още през февруари открил нередности, за които обаче тя не е съобщавала по-рано. Тоест към момента са налице умишлено скрити от обществеността обстоятелства за ремонта, плащан с пари и на българския данъкоплатец. Както и умишлено скрита информация за цената на ремонтите на двете места.

Дали има политически чадър над фирмата от табелата - "ПСТ груп",

за какъвто се съмняваха хората в мрежата, като се възмущаваха от строителството на бул. "В. Левски" и на "Граф Игнатиев", ние няма как да кажем.

Собствениците на фирмата изпълнител на "Графа" от "Джи Пи груп" се разследват от прокуратурата.

Строителят на двете градинки е друг - "ПСТ груп". И е в очевидно нарушение на ОПРР.

"При неотстранени забележки да се иска Приемателна комисия и приключване на обекта – означава едно: че се търси оправдание за санкциите, които ще последват", заяви пред БНР Фандъкова.

"Възмутително е, че се твърди, че двете градинки са готови", каза още тя.

Снимка: Пореден некачествен ремонт - градинката на "Кристал" с проблеми в денивелацията

 Но за скритата информация за цената на обектите не спомена нищо. Възможно е да не знае, че откакто се изпълняват европейски програми, те винаги са имали изисквания за публичност.

Такива са например реквизитите на табелите, на които се вписват и цената, и плащащите страни, и фондът на ЕС, от който европейският данъкоплатец дава... за обърнатите наклони на градинките, акулски перки на "Графа", езера след ремонта на бул. "България" и "К.Величков". Тези строителни подвизи имат цена.

А Управляващият орган на ОПРР - задължения да публичност на разходите по проектите. И право да санкционира нарушителите.

 

Снимка: Градинката на Кристал трябва да е готова през август. Засега е с обратен наклон, според Фандъкова, но обявена за готова от строителя

Иначе, арх. Здравков заяви, че няма да бъде подписан Акт 15, докато не бъдат отстранени проблемите. Но не каза колко е глобата за скритата информация за цена на обектите. И ще бъде ли оябвена на табелите тази цена в крайна сметка.

А къде е заместник-кметът по строителството?

Ще бъде ли проверен от прокуратурата заместник-кметът Дончо Барбалов,

след като предходният заместник-кмет беше принуден да подаде оставка и стана клиент на прокуратурата заради "Графа"? Подходът еднакъв ли ще бъде при еднотипни нарушения?

Снимка: Табелата нарушава мерките за публичност на ОПРР - на нея не е изписано колко струва на ЕС и на България този проект и кой фонд плаща

Кой плаща? Колко? Колко струва... обърнатият наклон на двете градинки?

Управляващият орган на ОПРР трябва да санкционира възложителя - Стоиличната община, и изпълнителя - "ПСТ груп" за нарушенията им по мерките за информация и публичност на ОПРР. Но дали...

Отстраняването на забележките по двата обекта трябва да се случи до края на август, когато е и крайният срок за изпълнение.

При неспазване на сроковете фирмата изпълнител ще дължи по 178 000 на ден глоба, закани се Фандъкова. За да говорят хората за парите, вместо да питат

ще бъде ли оставена от Борисов и Цацаров така "майсторски" да разхищава публичните средства кметицата на София?

Ако продължи така с чадър над строителните безобразия в София, Борисов може да загуби евроизборите. А може и София да загуби... Още на 27 май сутринта рано ще се види.

Снимка: Ремонтът на градинката до парламента бил готов, увери строителят

Кметът Йорданка Фандъкова разполага с бюджет от 1,7 млрд лева за 2019 г.

Опитите да покаже "твърда ръка" пред гражданите минават все по-рядко: Фандъкова с каска на строител отдавна обикаля социалните мрежи.

Въпрос на време е гражданите да пуснат с каска на строител на главата и премиера Бойко Борисов. Особено след скандала с апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов. И липсващите оставки на политическите мъже.

Обръчите от фирми на ГЕРБ изсипват тонове бетон в София, но и съсипват репутационно политическия мастодонт ГЕРБ, който съвестно ги храни с публични пари. Чрез заместниците на Бойко Борисов в партията му.

Ще се види два пъти в тази година - на първите избори на 26 май, но и на тези за избор на нов кмет на столицата дали е така.

Тогава столичани ще оценяват по перките, градинките с обратен наклон и езерата по асфалтираните булеварди баш-майстора Фандъкова.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...