Бойко Борисов даде назад за пенсиите - 24novini.bg

Бойко Борисов даде назад за пенсиите

19.03.2019 | 14:30
(0 гласа)

Премиерът Бойко Борисов извика на извънредна среща вицепремиера Томислав Дончев, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, синдикати, работодатели и Националния осигурителен институт в Министерския съвет. Причината за спешната среща беше новата формула за изчисляване на пенсиите, според която се ощетяват новите пенсионери.

 

Бъдещи пенсионери се оплакаха, че според новите правила за изчисляване на пенсиите ще бъдат сериозно ощетени. Причината е, че т. нар. „индивидуален коефициент”, който участва в пенсионната формула, се изчислява по нов начин. Според новата формула се взимат предвид само осигуровките от 2000г насам, а не влиза дохода от трите най-силни години преди 1997г. и между 1997г. и 1999г.

Това решение е взето още през 2015г, но влиза в сила от тази година. 

Експерти дадоха съвет пенсионерите да имат право да избират по коя формула да им бъдат изчислявани парите за старост. 

След срещата при Борисов стана ясно, че премиерът е разпоредил да няма ощетени, а от НОИ предлагат именно изчисляване на пенсиите и по двете формили, а бъдещият пенсионер сам да избере по коя от тях да бъде изчислена пенсията му. 

Средства за пенсии в НОИ има, категоричен бе на брифинга след срещата шефът на осигурителния институт Ивайло Иванов. НОИ е готов да изчислява пенсиите и по двете формули, за да няма ощетени пенсионери, заяви той.
Това, обаче, изисква законодателни промени, за които към този момент от управляващото мнозинство не са се ангажирали.

Социалният министър обяви, че към този момент все още няма отпуснати пенсии по новите правила. Според него те са благоприятни за 60% от бъдещите пенсионери, а за 30% ще има намаление, останалите 10% няма да усетят влияние. Общото желание е да няма негативен ефект върху бъдещите пенсионери, заяви Петков.

От думите му стана ясно, че целта на реформата била да се спрат измамите с пенсионни документи

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...