Над 60 сигнала дневно на 112 за домашно насилие (видео) - 24novini.bg

Над 60 сигнала дневно на 112 за домашно насилие (видео)

На 8 март "Цвете за нея" направиха акция против насилието над жени, подкрепи ги омбудсманът Мая Манолова 24новини.бг/ Мария Йорданова
16.03.2019 | 20:42
(0 гласа)

Над 60 сигнала за домашно насилие постъпват на тел. 112 дневно, съобщиха от системата за спешни повиквания по време на среща в Народното събрание през изминалата седмица. Това означава, че през 20 мин. всеки ден една жена става жертва от насилие в дома си - над нея или децата й. На форума в Народното събрание жените от инициативата "Цвете за нея" представиха своите осем искания за законови и други промени, с които да се ограничат жертвите на насилие.

"Информираха ни, че 63 сигнала на ден за домашно насилие се получават на телефон 112.

Проблемът, с който се сблъскват и 122, и органите на МВР, е, че рядко се оказва съдействие след подаване на сигнал, включително и от хората, които са подали сигнала. Но това не е причина да не се мисли как да се преодолее това. Защото много често става въпрос за страх, който идва след осъзнаване", казаха активистите по време на форума.

Албена Белянова от "Цвете за нея" коментира предложенията на пострадалите от насилие жени. Едно от тях е да се въведе регистър на обажданията на телефон 112, защото жени са сигнализирали за това, че позвъняванията им не се пазели в системата.

"На срещата беше директорът на 112, който увери, че няма такава възможност да бъде укрит един сигнал.

"Видяхме чиновническо бездушие в някои от присъстващите, за които жертвите на насилие сме статистика и нищо повече",

коментира Белянова.

"Случаите напоследък са за бити с тухли жени, с ножове, в някаква степен оскотяване, в някаква степен и точно това чувство за безнаказаност...

Другото важно е бездушието, което цари", обясни тя.

"Има случаи, в които социалните работници казват, че в събота и неделя не могат да дойдат и да окажат подкрепа,

защото е извън работното време. Насилието се случва денонощно", възмущават се пострадалите от насилие.

Тя добави, че заместник-министърът на вътрешните работи е обещал в дежурните екипи в полицията да има един полицай, който да е преминал специализирано обучение по проблемите за домашното насилие, за да може да има адекватна реакция.

При акцията на активистките на 8 март пред парламента

Мая Манолова заяви: "Само два центъра за жертви на домашно насилие има в двумилионна София. Единият е на НПО, с осем места, другият е с около 30 легла.

Това ли е подкрепа на жертви на домашно насилие? Какво се промени в закона, има ли реални мерки за равнопоставеност?", попита тя.

"Ние, които сме на високи позиции, трябв ада зиразим подкрепа към всички жени, които са пребивани и убивани. Това трябва да бъде спряно незабавно!", заяви омбудсманът Мая Манолова.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...