Депутатите върнаха старите преференции - 24novini.bg

Депутатите върнаха старите преференции

Депутатите върнаха старите прагове на преференциите, както си бяха преди скандала и ветото на президента Депутатите върнаха старите прагове на преференциите, както си бяха преди скандала и ветото на президента
Мария Йорданова 15.03.2019 | 13:58
(0 гласа)

На първо четене депутатите приеха нови промени в Изборния кодекс, с които върнаха старите прагове за преференциите, както си бяха преди ветото на президента. Законопроектът, внесен от ГЕРБ беше приет със 138 гласа „за“ и един въздържал се, без гласове „против“. Приемането на нови промени в Изборния кодекс се наложи, след като заради спорните текстове, приети на 14 февруари, депутатите на БСП напуснаха парламента и от ГЕРБ обещаха да върнат старите преференции.

В Народното събрание бяха внесени два законопроекта с нови промени в кодекса – един от ГЕРБ и един от ДПС.

С приетите текстове в Изборния кодекс, внесени от Цветан Цветанов и група народни представители, се

връщат старите прагове на преференциите –

5% за европейски и 7% за местни и парламентарни избори.

Измененията, предложени от ДПС, бяха отхвърлени

с 89 гласа „въздържали се“, 26 „против“ и 25 гласа „за“.

В законопроекта на ДПС отново

бяха засегнати преференциите, воденето на предизборна кампания на майчин език и правилата за уседналост.

По време на дебатите депутатът Йордан Цонев от ДПС призова

да се приемат и двата законопроекта, за да няма спекулации от страна на БСП за уговорки.

От ДПС държат и на воденето на кампания на майчин език с превод. Йордан Цонев попита какво лошо има в това всеки да говори на майчиния си език и същевременно да има превод на изказването му. Той направи сравнение с говоренето на Румен Радев на английски език.

Цонев заяви, че

забраната да се „кажат пет изречения на чужд език“ не накърняват националното достойнство и определи това, като „комплексарщина“.

Той се обърна и към отсъстващите депутати от БСП, като ги обвини, че в идеологията и политиката им все още има елементи от Възродителния процес.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че

преди изборите едва ли политиците ще могат да вземат най-правилното решение

във връзка с воденето на предизборна кампания на чужд език и правилата за уседналост.

Христиан Митев от НФСБ заяви, че няма да подкрепят промените, внесени от ДПС, а за тези на ГЕРБ ще направят предложение между двете четения да се промени прагът на преференциите за местните избори.

Припомняме, че депутатите заседаваха почти 16 часа преди месец за промените в Изборния кодекс. Заради приетите тогава текстове, десните излязоха на протест, омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще подаде конституционна жалба срещу измененията, президентът Румен Радев наложи вето, което Народното събрание отхвърли, а БСП напуснаха парламента и вече месец не идват на работа.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...