"Газпром" спира преноса на газ през България - 24novini.bg

"Газпром" спира преноса на газ през България

13.03.2019 | 21:32
(0 гласа)

От руската компания „Газпром“ са уведомили българските власти, че ще спрат преноса на газ през България за Турция от 2020 година, предаде БНР.

 

Информацията за подобно съобщение е потвърдена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която уточнява, че България може да съди компанията в арбитражен съд.

 

Страната ни може да съди „Газпром“ именно заради поправките в договора за пренос на газ, които бяха договорени след натиск от Европейския съюз миналата година. Става въпрос за клаузата "Пренеси или плати", с което страната ни може да иска от „Газпром“ да й бъдат платени таксите до края на договора – 2030 година.

На година

България получава за това, че през територията ни преминава газ за Турция, Гърция и Македония по 80 млн. долара.

Според министър Петкова страната ни ще прибегне до съд да иска тези пари, ако през територията ни не мине тръба от „Турски поток“.

 

Въпросът е до колко страната ни може да поставя условия няколко месеца преди изтичането на договора за доставка на газ, което ще се случи в края на 2019 година.

Не е ясно дали преговорите с „Газпром“ за доставка на соньото гориво за нуждите на България са започнали и на какъв етап са, но според експерти руската компания може да използва ситуацията, за да намали от сумата, която трябва да плати, ако спре преноса на газ през територията ни.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...