Гол или автогол вкара Борисов с мюфтийството? - 24novini.bg

Гол или автогол вкара Борисов с мюфтийството?

Борисов си вкара автогол със Закона за вероизповеданията. Борисов си вкара автогол със Закона за вероизповеданията. снимка: Булфото
13.03.2019 | 19:30
(0 гласа)

Промените в Закона за вероизповеданията доведоха до сериозни политически обвинения за необяснима данъчна амнистия в полза на Мюфтийството, дебати, сблъсъци и обществено недоволство. 

Какво предвиждат промените? 

Българската православна църква и Главното мюфтийство ще получават субсидия по 10 лева на самоопределил се като носител на съответното вероизповедание човек от държавата, но тази суме не може да бъде по-малка от 15 млн. лева.

Според последното преброяване на населението от 2011 година православните хриястияни са малко на 4 300 000, а мюсюлманите са 577 000, от които близо 30 000 са шиити.

Ако вземем тези числа, то

Православната църква ще трябва да получи около 43 млн. лева, а Главното мюфтийство околи 5 млн., но тъй като минимумът е 15 млн. лева, те ще получават тройно повече отколкото са самоопределилите се като мюсюлмани,

освен ако за последните 9 години броят им не е нараснал тройно.

Освен това текстът приет на първо четене предвиждаше опрощаване на досегашните задължения на вероизповеданията, което за мюфтийството е около 8 млн. лева.

Именно опрощаването на дългове, което по същество е данъчна амнистия, стана повод за скандали и обвинения в политическа договорка между ГЕРБ и ДПС. За такава заговориха и от ляво, и от дясно.

Премиерът Борисов дори намеси Възродителния процес в обясненията, че няма брак на ГЕРБ с ДПС, а на следващия ден извика при себе си патриарх Неофит и Главния мюфтия, за да им каже да успокоят хората, че няма политическа сделка.

 

ГЕРБ посегнаха да обясняват действията си и с националната сигурност, с което на практика заявиха, че над половин милион българи са потенциално опасни. Цветанов заяви, че в момента Турция финансира Мюфтийството и за да се спре това, трябва държавата да започне да дава пари. 

На пръв поглед в това няма нищо лошо - нека държавата плаща на свещениците и имамите, вместо друг, но законопроектът не забранява чуждестранното финансиране, нито образовани в чужбина свещенослужители да проповядват и нас.

Така все едно да пуснете пералната, но да не й сложите прах за пране – дрехите ще излязат мокри, но няма да са чисти, дават пример запознати.

Как ще се гарантира, че 15 млн. на българските данъкоплатци ще спрат потоците на пари от Турция, на никого не му стана ясно. Не стана ясно и как точно 8 млн. опростени дългове на мюфтийството са по-важни от задълженита на болници, социални заведения, приюти, центрове за грижи, хосписи, от които зависи физичиеското оцеляване или здраве на хората. 

След всичките скандали Борисов осъзна, че не е вкарал гол, т.е не е спечелил допълнителни гласове,

а си вкара автогол, защото срещу него се обърнаха и собствените му избиратели. И целуването на кръста на патриарха не му даде опрощение от обществото.

 

Той прати министър Горанов и Цветан Цветанов да се обясняват пред медиите и да съобщят „добрата новина“, че амнистиране на задълженията нямало да има. Което му обърка плановете за брак по сметка с ДСП за още няколко месеца - та да удържи властта и да направи местни избори заедно с предсрочни парламентарни.

Сега изведнъж всички трябва да станат доволни, че Борисов и ГЕРБ са "чули" гражданите и да забравят, че именно те сътвориха скандала, подобно на този с увеличаването на прага на преференциите.

До изборите остават около два месеца - твърде малко време хората да забравят опитите на управляващите да угодят на исканията на ДПС, а след скандала да се представят за най-чуващите народа. Въпреки обещанията, че амнистия на задълженията на едно вероизповедание няма да има, не се говори за текстовете, според които

за един мюсюлманин дефакто мюфтийството ще взима 30 лв., а за един християнин църквата ще получи 10 лв.

Дали целта с опрощаването на 8 млн. лева не беше точно това - да не се забележи колко по-ценен е един мюсюлманин за ГЕРБ, които иначе твърдят, че не делят хората.

Истината е, че от Църквата гласове на изборите няма как да се вземат, но от мюфтиството, чрез ДПС - могат.

Вероятно по силата на простото обяснение: "ДПС е взело на концесия мюфтийството, това е политически сговор между ГЕРБ и ДПС и облагодетелства само една институция. Имоти на мюфтийството се използват основно от ДПС, а държавата бездейства". Думите са пред bTV на експерта Николай Панков, началник на кабинета на Недим Генджев, шеф на Висшия мюсюлмански съвет и главен мюфтия прeди настоящия. Каза ги на 11 март - преди 3 дни.

"На сградата на мюфтийството има табела на ДПС, това показва сговора между ГЕРБ и ДПС", заяви още Панков. И това обяснява защо благословията на брака между ГЕРБ и ДПС не се прави от църквата, а от мюфтийството.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...