Борисов се хвали с приходи от горива, 800 бензиностанции фалират - 24novini.bg

Борисов се хвали с приходи от горива, 800 бензиностанции фалират

13.03.2019 | 12:00
(0 гласа)

Премиерът Бойко Борисов каза в началото на днешното правителствено заседание, че приходите от горивата са се увеличили със 7% повече. „Така че мерките действат”, добави той по повод на въведеното видеонаблюдение на 24-часовия режим на движение на горивата у нас. Преди дни обаче търговците на горива алармираха, че предстои затваряне на около 800 малки бензиностанции.

 

Търговците смятат, че заради новото изискване за касовите апарати, колегите им с малки бензиностанции ще фалира.

Премиерът не коментира този проблем в бранша.

Той обясни пак за редовната си седмична среща с представителите на МВР, прокуратурата, НАП и митниците. Там всяка сряда се отчитат резултатите от борбата с контрабандата.

Около 800 малки и средни бензиностанции са пред фалит обаче, стана ясно на 7 март, като от бранша посочиха като причина новите изисквания на НАП за касовите апарати, които влязат в сила на 1 април.

Тогава всички бензиностанции трябва да закупят нови апарати, струващи между 5 и 8 хиляди лева, но много от представителите на малкия бизнес не могат да си позволят да си ги набавят в дадения срок.

От Сдружението на средните и малки бензиностанции пред bTV казаха, че цените са непосилни - от порядъка на 4-5 хил. лв. на обект.

"При два обекта 10 хил. лв. трябва да дадем за касови апарати. При тези малки маржове, ние едвам си работим за заплатите”,

коментира пред телевизията Милена Иванова, която е собственик на бензиностанция в Смолян.

По-рано на 6 март и търговците на горива казаха, че новите изисквания на НАП водят до разходи за десетки нови касови апарати и техни колеги са силно затруднени, заради което поискаха среща с премиера.

Припомняме, че в началото на месеца министър-председателят, вътрешният и финансовият министри и шефовете на служби в ГДБОП представиха специализирана система за

24-часово проследяване на движението на горива в страната.

В специално изолирано помещение, проследяват доставката на гориво, преточването му в цистерни, обработката му в рафинерии и доставката му до бензиностанциите.

Денонощното наблюдение цели да докаже на всички българи, че горивото, което купуват, е качествено и отговаря на реалната цена на нефта, заяви при откриването на центъра за наблюдение през м. февруари Борисов.

Вчера със секторен анализ излезе и КЗК, която не видя картел и монопол в сектора на горивата, но пък обяви, че е много скъпо за поддържане от търговците да имат данъчни складове, заради което

държавата следвало спешно да построи държавни такива,

които да се управляват от държавни дружества и в тях търговците да си съхраняват техните горива при "равни условия".

С други думи, уж независимата КЗК предложи вчера на премиера Борисов да замени частния монопол с държавен и да пренасочи още 1 мрд. лева от саниране към... данъчни складове.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...