Ще се строи, реши Борисов за "Белене". А беше "гьол" - 24novini.bg

Ще се строи, реши Борисов за "Белене". А беше "гьол"

Белене ще се строи, кандидати са и руснаци, и китайци, и корейци, обяви правителството на Борисов Белене ще се строи, кандидати са и руснаци, и китайци, и корейци, обяви правителството на Борисов
11.03.2019 | 15:10
(0 гласа)

Започва процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене", съобщи решението на Министерството на енергетиката БНР седмица лед срещата на Борисов и Медведев в София. НЕК ще изпрати писма с покани до потенциалните инвеститори, проявили интерес към проекта, се казва в решението.

Това са китайската компания Си Ен Си, Корейската хидроатомна корпорация, френско-германският консорциум "Фраматом", американската фирма "Дженерал Илектрик" и руската компания "Росатом",

която е производител на оборудването за централата.

Процедурата дава възможност и за миноритарно участие в проекта, и за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала, се казва още в съобщението.

При първото си правителство Бойко Борисов нарече проекта "гьол"

и го използва за силно политическо оръжие срещу БСП.

При второто си правителство Борисов плати на Русия и Росатом близо 2 млрд лева за ненужно оборудване,

което стои в кашони а площадката. За плащането им българският народ не беше питан, а парите бяха извадени от бюджета.

При третото си правителство Борисов е напът да даде централата на Русия и Китай да я строят при прогнозни цени от около 10 млрд. евро.

което неведнъж бе намеквано и от самата министър Теменужка Петкова.

Спрямо днешното му решение БСП очевидно няма да са против. На 5 март при визитата на Дмитрий Медведев у нас Корнелия Нинова на брифинг изрази задоволство от развитието на проекта и отбеляза положително за премиера, че Борисов се е развил по отношение на АЕЦ "Белене" - от "гьол" до "важен проект".

Експертите посочват, че даването на ядрената ни енергетика в ръцете на китайци, руснаци и други неевропейски компании е глобален риск за сигурността и на България, и в региона.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...