Кирилов се оплете за парите на мюфтийството - 24novini.bg

Кирилов се оплете за парите на мюфтийството

10.03.2019 | 15:36
(0 гласа)

Не е опрощаване, а прекратяване на задължението

Председателят на правната комисия в парламента от ГЕРБ Данаил Кирилов се оплете в обясненията си за милионите левове, които държавата няма да изиска от Главното мюфтийство, след приемането на промениете в Закона за вероизповеданията.

 

Режимът не е точно опрощаване, а по-скоро търсене на новация за прекратяване на задължението, за да се изплати субсидията и да изплащат заплати и осигуровки на свещенослужителите, заяви пред БНР Данаил Кирилов.

 

Според депутатат мюфтийството ще започне да плаща осигуровки на около 2000-3000 служители и така тези пари ще се върнат в бюджета.

Това, обаче, важи и за православната църква и за останалите вероизповедания, което означава, че всички ще започнат да внасят пари в бюджета, не само мюфтийството и опитът на Кирилов да обърне нещата не се получават.

 

Шефът на правната комисия поясни, че ще приема изцяло нов режим за субсидиране на религиите, а

главната цел била да се постигне автономност на финансирането на отделните религии, за да се избегне зависимост от чужди държави.

Вчера премиерът Борисов отдели доста време да се обяснява, че решението не е взето след сделка между ГЕРБ и ДПС, а целта е независимост на всички религии, тъй като освен Турция имало и други страни, искащи да финансират различни религии у нас.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...