"Добрият ГЕРБ" и как Десните да искат прошка - 24novini.bg

"Добрият ГЕРБ" и как Десните да искат прошка

Търсихме снимка, на която като има десни, да ги знаете кои са - трудна работа Търсихме снимка, на която като има десни, да ги знаете кои са - трудна работа 24новини
10.03.2019 | 13:30
(0 гласа)

Днес е хубавият български празник Прошка. Иска се и се дава прошка за грешките и казаните думи. Десните, както каза сутринта пред БНТ Радан Кънев, имат много прошка да искат. Нито един от тях обаче не я е поискал още.

 

Десните вече се разцепиха на толкова лагера, че трудно се ориентира дори и добронамерен към тях човек кой от коя фракция е. Самите им кметове им казват, че водят политика на самоизолация и самовлюбеност, както каза пред bTV Георг Спартански - кмет на Плевен от РБ. Разцепи ги Борисов, но не без тяхното участие и именно защото те му позволиха. Така разцепи и "патриотите", но това си е патриотична работа.

Десните може да опитат да поискат прошка днес като отговорят на тези три въпроса:

Първо, Десните (СДС, ДСБ, ДБГ, които по устави са десни и са част от ЕНП), да съобщят

с ГЕРБ или срещу ГЕРБ ще влизат във властта.

Ще управляват ли Десните пак в коалиции с ГЕРБ?  Като бяха с ГЕРБ и знаят как действа прегръдката с ГЕРБ, струва ли им се секси да им стават пак партньори? Или се заклеват в името на народа никога повече с ГЕРБ.

Второ, Десните (като тук не визираме "Да, България", които не са десни, както и "Зелените", които навсякъде по света са леви, а от Реформаторския блок преди години излязоха именно защото не са десни) за евродепутат в кое политическо семейство се борят? За дясното семейство ЕНП, което лошо-добро, е дясно? За ЕНП, в което сега е единственият десен евродепутат - този на Реформаторския блок - Светослав Малинов от ДСБ? Или за либерално, центристко семейство, където ще отидат и депутатите на ДПС? В този смисъл

ще ни агитират ли да гласуваме за евродепутат, който ще седне до хората на Ахмед Доган и Делян Пеевски в Европарламента

е тестов въпрос - Десните трябва да му дадат отговор.

Трето, Десните смятат ли, че има "добър" и "лош" ГЕРБ? Добрият бил без Борисов! А с Цветанов и "Живко Суджука" ли, е логично да попитаме тогава?

А лошият ГЕРБ бил с Борисов начело. Колко да е бил лош този ГЕРБ обаче, ако негов министър беше Христо Иванов (сега шеф на "Да, България") - в две правителства (служебно на Росен Плевнелиев от ГЕРБ и във втория редовен кабинет на ГЕРБ с РБ), партньори му бяха Найден Зеленогорски (ДБГ) и Радан Кънев (ДСБ), Божидар Лукарски (СДС) му беше министър, Атанас Атанасов (сега шеф на ДСБ) бе председател на комисията по вътрешна сигурност, а Румен Христов (сега шеф на СДС) - на земеделскта комисия в парламента - всички избрани с гласовете на Цветан Цветанов и депутатите му? Та отговор на третия въпрос -

вярват ли десните, че има "добър ГЕРБ", е важен, за да си дадат десните гласоподаветил сметка дали дават прошка на наистина разкаяли се политици,

опитали месомелачката ГЕРБ и си взели урока, или дават гласа си в услуга на предизобрен трик?

Дали ще дадем прошка на десните - и днес, и на 26 май, зависи от тези три отговора -

ще играят ли пак с ГЕРБ, ще отидат ли в недясно семейство в Европа при хората на Доган и вярват ли в "добрия ГЕРБ" - без Борисов,

но с "Живко Суджука", Цветан Цветанов и магистрала "Хемус" за 1,34 млпд. лева без търг?

***

Гняв и вина лесно объркват хората. Гневни и с непоискана прошка са десните избиратели в този ден. Не чуват отговори на тези въпроси, не виждат резултата, а само тактически маневри по терена и нови и нови отлагани вече четири пъти срокова за отговор ще се обединят ли десните или пак ще се яват на три фракци на изборите. Светльо Витков от "Глас народен" вече каза на "Демократична България" пряко: "Ние ръка не целуваме".

***

Десните от "Демократична България" (извинете, но ги пишем кои са, защото вече всички се объркаха - това са ДСБ и партията на Иванов "Да, България") през седмицата преговаряха с другите десни - СДС и ДБГ.

Изпитваха се по едни въпросници за политическа съвместимост, все едно се тестват за стомашни проблеми,

при положение, че четирите партии са управлявали заедно с Борисов, били са заедно в парламента, имали са заедно министри и са се явявали и заедно, и едни срещу друг на избори 8 пъти за 8 години. Въпреки това, тази седмица проведоха ритуални танци за пред хората  да си проверяват партийната идентичност.

Драмата на абсурда в дясно винаги е имала и сатирична страта. Вследствие на ритуалното препитване и кастингите... резултат няма. Така се искат, че не се взимат е резултатът тоест.

Разбраха се преговорите да продължат. Така се разбират от октомври - шести месец.

Тактиката е ясна - да отлагат и да провалят онези, чиято помощ търсят.

Едните видяха, че нямат сила за един евродепутат ("Езказта" днес им дава 2,5 %, а им трябват 5,9 %) и започнаха да търсят "отровните гъби" да им помогнат. "Отровни гъби" наричаха ДСБ колегите си от СДС, ДБГ и РБ на последните избори, припомняме. Сега, дори с бакалската социология, пак гласовете не стигат и се налага да се търсят "отровните гъби". А те пък, гъбите, се чудят - да си спомнят ли, че са наричани така, или да забравят. В името на народа ли? На какво? Другите пък, разбирай бившият РБ, са членове на ЕНП и след изказването на Стефан Тафров от 2 март, че няма да отива десният кандидат в дясното ЕНП в Брюксел, са в шах и мат. Как да подкрепят партията му, като водачът на листата говори такива неща?

Ако си мисли някой, че преговорите в дясно са нещо различно от това, се лъже. Ако си мисли, че преговорите са за минимален базов доход, енергийно бедни, битова престъпност, изостаналост на икономическия модел, роми, повишаване на доходите и спиране на домашното насилие, не, не са. Няма такъв разговор на тези преговори.

През седмицата Огнян Минчев, след изявлението на Стефан Тафов, че и да води листата на Десните (в която "Да, България" не са десни?!), няма да отиде в дясното ЕНП в Европарламента и при либералите от ДПС, заяви, че

той за десните няма да гласува, защото влакът им пътува в посока ДПС.

Колко още десни хора си го казват, като гледат срамотиите в купетата на влака, как да знаем - хиляди са.

Радан Кънев нищо от тези детайли не раказа днес в интервюто си, а той на преговорите присъства и дори разумно обясни капана с "добрия ГЕРБ".  Кънев каза партиите да излязат и да се разграничат "драматично от ГЕРБ и Борисов". Понеже разпадът Радан Кънев го е играл - в РБ го предизвика с "историческия компромис", в "Демократична България" го дебне отстрани.

Десните партии се срещат, но не комуникират. Те се изпитват, но не решават нито пробема с доходите, нито с насилието над жени, нито с мръсния въздух, нито с безобразната корупция, в които ГЕРБ, БСП и патриотите участват и всъщност, управляват, заедно.

Десните партии се занимават с ритуални танци помежду си, с изпускане на контролирана информация в медии, платени от чужди правителства, с отворени писма от по 6 страници, които никой нормален човек няма да прочете докрай, с екзотични позиции за партия "Фидес" в Унгария, но не и за партията ГЕРБ в България,

с разправии кой да води бащина дружина, а то дружина... няма,

с фалшиви и нагласени социологии, срамни за всеки научен подход, според които ей сега да се яват на избори от "Демократична България", и ще вземат цели 6 % гласове, РБ имал още 2 %, т.е. станаха 8 %, а СДС била четвърта политическа сила с 10 % и ще се събират с "Демократична България". ДБГ, Глас народен, ДСБ отделно също имали по около процент - два подкрепа. И така процентите на десните общо минаха 20 %, а избирателите до урните в най-доброто време бяха 8,8 %.

Десните да поискат прошка, да признаят, че са сгрешили, да спрат да искат да лидират нулата, да спрат да си мерят полунулевите проценти и други неполитически органи, пиша хората в мрежата и под статиите за десните. Ако изобщо вече някой пише статии за десните.

Иначе не отричаме, че ГЕРБ са богати - те от прислуга винаги ще имат голяма нужда. А за всяка прислуга е нормално да хвали "добрия ГЕРБ", докато му търка фаянса.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...