Българи и роми на общ протест срещу ново гето в София - 24novini.bg

Българи и роми на общ протест срещу ново гето в София

Жители на "Факултета" на протест срещу нови апартаменти за роми от гетото. Жители на "Факултета" на протест срещу нови апартаменти за роми от гетото. снимка: кадър Нова телевизия
09.03.2019 | 12:30
(0 гласа)

На импровизиран протест тази сутрин в квартал „Факултета“ се събраха местните жители, предаде Нова телевизия. Те са недоволни от решението на общината да направи жилища за 51 ромски семейства от контейнери върху спортно игрище. 

Тук от години живеем и се разбираме българи и роми, живеят и мюсюлмани, но всички сме страдали от гетото във Виетнамските общежития.

Сега искат да направят гето в гетото и само на 500 метра от общежитията да им направят нови къщи, коментира един от протестиращите.

Една от дамите на протеста покани кмета на район „Красна поляна“ в къщата си, която е точно до игрището, където ще бъдат сложени контейнеите за ромите. „Елате да видите какво подготвяте на децата ни, пък ние ще живеем във вашата къща“, обърна се дамата към кмета.

 

Протестиращите са изпратили писмо с възраженията си до районния кмет, както и до кмета на столицат Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова. Те настояват гетото, което в момента е на територията на Виетнамските общежития да бъде премахнато и хората да бъдат преместени на различни места.

Протестиращите се заканиха да направят жива верига и да не допуснат техника и работници да изграждат новите апартаменти.

Договорът за изграждането на новите жилища вече е сключени ще струва на софиянци 2,4 млн. лева. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...