Бивши кметове взимали фалшиви пенсии в Силистра - 24novini.bg

Бивши кметове взимали фалшиви пенсии в Силистра

09.03.2019 | 11:25
(0 гласа)

Бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници взимали пенсии с фалшиви документи по схемата, работеща с години в Силистра, стана ясно от брифинга на специализираната прокуратура, ГДБОП и ГДНП във връзка с разследването в НОИ - Силистра

 

Около 20 човека са получили пенсия по този начин, но тепърва ще се анализират документите и ще стане ясна точната бройка, уточни прокурор Димитров., който е наблюдаващ по делото. 

 

Представяли са се документи за неистински стаж. В групата е участвал и директорът на НОИ - Силистра, който е предавал по телефона на началника на отдел "Отпускане на пенсии" личните данни на хора.

От своя страна началника на отдела слагала срещу имената надписа "СМЧ-Пенчев", което означавало "дилно мой човек - Пенчев". Така служителите знаели,ч е това е приближеш на директора на НОИ и не правели проверки за истинността на документите.

В схемата участвало и цяло семейство - баща, майка и син, които издавали фалшивите документи за трудов стаж и ТЕЛК решения.

Синът е извършвал и адресни регистрации в имот на родителите си, за да могат хората да получат пенсия в Силистра.

 

Наблюдаващият прокурор по делото уточни, че предстои да се прецени на колко от задържаните ще бъде повдигнато обвинения, както и дали ще бъдат разследвани и хората, които са получили пенсии, чрез измамната схема.

Сумата за престъпната група е варирала според обема на отпуснатата сума. Картата на "пенсионера" в оставал при тях между една и две години, колкото е було нужно за издължаване.


 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...