Шествието на жените отива към Орлов мост, но там има агитки (видео) - 24novini.bg

Шествието на жените отива към Орлов мост, но там има агитки (видео)

Жените жертви на домашно насилие или убити от близки мъже от семейството си само за една година бяха 32 24новини.бг/ Аксения Мирчева
08.03.2019 | 19:54
(1 глас)

Протестът за правата на жените и против насилието над жени тръгна от Министерския съвет и се движи към Орлов мост. Репортери на 24новини.бг предадоха от мястото, че протестиращите скандират "Расизмът убива, властта го прикрива" и "Днес не е празник, а е ден за борба". Протестът е пред Нардното събрание в този момент и се отправя към Орлов мост. На Орлов мост има агитки на "Левски", които са там заради мача в момента, казват организаторите от Българския фонд за жените и не са сигурни, че агитките подкрепят протеста. Протестиращите са охранявани от полиция.

Митингът започна в 18.00 ч. пред сградата на Министерския съвет, като призивите бяха против насилието над жени и за защита правата на жените. Плакати и постери на шествието са подготвени от участващите активисти, които отразяват исканията за равни права и равнопоставеност с мъжете.

За 2018 г. в България са убити 32 жени от бащи, съпрузи, братя, партньори или други от близките им.

Шествието е подкрепено от Български адвокати за правата на човека (Фондация "Български адвокати за правата на човека"), Инициатива Амнести Интернешънъл България (Инициатива Амнести Интернешънъл България), Сдружение за човешки права“Маргиналия“ , Български Хелзинкски комитет и други.

Исканията на всички участващи в шествието са закони, които да закрилят и утвърждават човешките права и човешкото достойнство на всички жени,

да се спрат жертвите на насилие, да се осигурят заплати и пенсии, равни не само с тези на мъжете, но и гарантиращи достоен живот.

По-рано днес пред НС се проведе акията „Цвете за нея”, посветена на загиналите 32 жени, ябити от близки свои мъже и сродници.

В акцията участваха омбудсманът Мая Манолова, майките на деца с увреждания (от "Системата ни убива" и "Системата ни убива всички"), семейства на убити и пострадали от насилие жени, журналисти и граждани.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...