И Дончев ще строи "Белене" с Русия: Хубаво е да си посредник - 24novini.bg

И Дончев ще строи "Белене" с Русия: Хубаво е да си посредник

И Томислав Дончев ще строи "Белене" с Русия И Томислав Дончев ще строи "Белене" с Русия
05.03.2019 | 12:00
(0 гласа)

Относно АЕЦ „Белене” процедурата за избор на инвеститор трябва да бъде обявена в рамките на този месец. Няма как централата да бъде завършена без участието на „Росатом”. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV, докато по NOVA енергийният министър Теменужка Петкова обясняваше, че кандидатите да строят "Белене" са няколко, а "Росатом" свенливо изброи последен.

 

Изявленията на двамата министри са в рамките на визитата на руския премиер Медведев, а за

онези 4-5 млрд.евро, нужни за подобне проект, никой от министрите не спомена откъде ще ги вземе и пак данъкоплатецът ли ще ги плаща.


„Друг въпрос е кой и как ще инвестира в проекта, каза Дончев днес. Собствеността на дружеството, което ще се образува като резултат от процедурата, ще има три основни компонента.

Единият ще е на българската държава на база оборудването, което вече притежаваме.

Вторият ще е за стратегическия инвеститор – този, който ще доинвестира свежи пари. Имаме амбицията да има още един дял, който ще е за

всички останали заинтересовани. Вече две балкански страни – Македония и Сърбия, проявиха принципен интерес

към участие в проекта. Те биха могли да бъдат съдружници в този трети компонент”, обясни Дончев.

Вчера обаче, преди срещата на Медведев и Борисов,

правителството на Русия съобщи, че „Росатом” е готова да дострои АЕЦ „Белене” в кратки срокове,

което не беше отречено или опровергано от премиера Борисов.

Също вчера

президентът Румен Радев пък не каза думата "Белене" в срещата си с Медведев и поиска гаранции за изгодни цени на газа за България.

"Основен приоритет на България остава да сме отворени към всички източници за доставка на газ. Да има сигурност на доставките и да се съхрани ролята ни транзитьор", заяви днес Томислав Дончев. По думите му страната ни и към момента транзитира газ и получава приходи от това, но не каза колко.

"България стартира редица процедури за разширяване на газопреносната си мрежа. Всички те се извършват в съответствие с европейското законодателство", уточни Дончев.

Всъщност разширяването на мрежата може и да е стратирало, но

за 10-годишното управление на ГЕРБ, нито от времето на БСП преди това, няма завършена и пусната в експлоатация нито една такава връзка, която да конкурира руския газ

- нещо, заради което ЕК спря "Южен поток".

Опарени от собствената си мания да са монополист на доставките на Блаканите руснаците, чрез Медведев вчера, показаха, че този път ще играят по правилата: Медведев заяви, че мнението на България е важно, но позицията на ЕК е водеща по тоношени ена новия проект - "Турски поток".

Дончев също обясни прилежно, че това, което "навремето се случи с „Южен поток”, не може да стане сега, тъй като всичко е внимателно премислено,

за да няма конфликт с европейското законодателство".

С което не скри, че тогава правителството пак на Бойко Борисов е опитало да заобиколи третия енергиен пакет, като не допусне по газопреностната си мрежа други доставчици, освен Русия.

„Изглеждаме ли ви толкова безотговорни да се стартира строителството на едно съоръжение, ако няма ясен и

сигурен сценарий за възвръщане на парите и генериране на печалба след това”, попита Дончев,

въпреки че с "Южен поток" се случи именно това. И той също беше вицепремиер, а Борисов - премиер.

Играта на котка и мишка на Русия с ЕК продължава на терена на газовите доставки. България е само ъгъл, през който биха минали тръбите и интересите или биха заобиколили, ако се съди, че не Путин лично посети този ъгъл, а Медведев бе изпратен в ъгъла, както коментира и Солом Паси днес.

Визитата му днес продължава, с него да шефовете на "Росатом" и "Газпром".

Разбирай, ако газовите доставки не станат, както Русия ги иска ("Газпром"), поне атомна централа да си построят руснаците в България ("Росатом"). Защото стратегическото присъствие на Русия на Балканите е важно за Путин.

Десните мълчат втори ден за "Белене", пропагандно представяна от правителството като нещо и лесно, и изгодно

- почти като жилищно-строителна кооперация между Русия, Сърбия, Македония, България и КОЙ? И на каква цена?

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...