Борисов и Медведев ще строят АЕЦ "Белене" и нов ферибот - 24novini.bg

Борисов и Медведев ще строят АЕЦ "Белене" и нов ферибот

Борисов и Медведев говориха за АЕЦ "Белене", газ и нов ферибот с Русия Борисов и Медведев говориха за АЕЦ "Белене", газ и нов ферибот с Русия МС
04.03.2019 | 17:15
(0 гласа)

"Относно АЕЦ „Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години. Арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости и сега България има два ядрени реактора българска собственост". Това каза министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев, когото посрещна днес в София.

 

България ясно заяви, че ще участва в газоразпределителния хъб "Балкан“, заяви още Борисов и каза:

 

"Много ясно сме артикулирали, че България ще участва в газопреноса, защото ни се полага.

В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“.

"Така че както "Северен поток 1“ и "Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб. м. от газовия хъб“, каза още Бойко Борисов. Той добави, че България няма да се откаже предимството си пред своите съседи да има модерна газопреносна система.

По-рано днес руското правителство обяви, че има намерение да строи АЕЦ "Белене" на конкурсни начала в България,

като руската компания "Росатом" се яви на равноправен търг с другите желаещи кандидати. Все пък съобщението напомни, че България притежава реакторите, за което беше осъдена от арбитража в Париж да плати на руския доставчик.

Днес на срещата Борисов говори и за търговските връзки между двете страни: "Доста теми се натрупаха в едни трудни времена. България като член на ЕС и НАТО имаше

период, в който стокообменът ни с Русия намаля".

Руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че за последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти.

Борисов постави въпроса и за нова фериобтна връзка: "С дружни усилия успяхме да се справим в сферата на туризма - утре ще поставим въпроса да има ферибот Бургас – Новоросийск“, заяви той.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...