Защо Медведев идва веднага след Столтенберг - 24novini.bg

Защо Медведев идва веднага след Столтенберг

Преди три дни Борисов закичи Столтенберг с мартеница Преди три дни Борисов закичи Столтенберг с мартеница
04.03.2019 | 09:17
(0 гласа)

Според директора на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и според директора на Института за икономически и международни изследвания Любомир Кючуков няма връзка между посещенията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди дни  и на руския премиер Дмитрий Медведев днес.

 

Пред Нова телевизия Чернева коментира, че функцията на руския премиер е много стеснена - в изпълнителната власт е и няма голяма връзка със сферата на сигурността и отбраната.

 

Дневният ред, с който Медведев идва, е изцяло икономически.

Посещението на Медведев е с цел да изтрие спомена от миналогодишното руско посещение тук на руския патриарх, който успя да нахока и президента, и премиера и българското общество, акцентира тя.. Според нея руската политика гледа на този тип посещения само от своята гледна точка с много асиметрия в това. За Русия България не била равнопоставен партньор и това си личало в жестове и послания, смята тя.

Според Чернева при изграждането на „Турски поток” отново, както и при „Южен поток”, пред страната ни стои корупционен риск. Ставало дума за транзит, а не за потребление на газ. "Като е хъб – идеята е да продава газ от най-различни места, т.е. освен руски газ, трябва да има и някакъв друг. И всъщност едва тогава тази идея ще бъде реализирана и натам трябва да насочим усилията си. Най-големият риск е корупционният. ЕК ликвидира възможността за строене на „Южен поток”, защото трябваше да има и други играчи. Корупционният риск продължава да е същият”, каза тя.

Според Кючуков пък интересът на България към трасето на газопровода „Турски поток”  е очевиден и страната ни е в благоприятна позиция. По думите му обаче

"В двустранен план, за съжаление, отношенията са може би в най-ниската си точка през последните 75  г."

Ако говорим за рестартиране, каквато амбиция беше обявена от българска страна с двете посещения през май 2018 г,, бих казал, че засега не се е състояло и ако има някакви плюсове в двустранните отношения – това е, че не задълбаваме надолу”, обясни Кючуков.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...