Фандъкова срещу Манолова и шофьорите. Протестът продължава - 24novini.bg

Фандъкова срещу Манолова и шофьорите. Протестът продължава

Шофьорите от градския транспорт облякоха "жълти жилетки" и с Мая Манолова влязоха в общината, тя настоя да се предложи решение от кмета Фандъкова Шофьорите от градския транспорт облякоха "жълти жилетки" и с Мая Манолова влязоха в общината, тя настоя да се предложи решение от кмета Фандъкова
02.03.2019 | 19:39
(0 гласа)

През седмицата, на 27 февруари, имаше пореден протест на шофьорите от Столичния градски транспорт и Столичиня електротранспорт пред Общината. Те бяха облечени в жълти жилетки с надписи "протест" и носеха български знамена. Освен представителите на общината, на разговорите  в СОС присъства и омбудсманът Мая Манолова, която предния ден настоя да бъдат изслушани шофьорите, но комисията не вкара изслушване в дневния си ред.

Манолова бе посрещната в общината с въпроса

дали ще се кандидатира за кмет на София, а заседанието бе напрегнато.Тя не отговори.

Манолова настоя за адекватни решения по исканията на шофьорите, докато Екатерина Йорданова, председател на постоянната комисия по транспорт и туризъм от ГЕРБ, но едновременно с това и шеф на синдикатите, заяви, че трябва време, за да се стигне до отговор на всички искания.

Шофьорите се обърнаха към Манолова с подписка с 1200 подписа. Именно след нея тя поиска да ги включат в дневния ред на комисията, но това не беше направено от СОС.

След като обаче те се събраха и протестираха отпред, Комисията се видя принудена да ги покани.

В нейното заседание участваше и заместник-кметът по транспорта Дончо Барбалов, общинските съветници и шефовете на дрете общински дружества, чиито работници протестират вече повече от месец.

"В момента сме 950 лв. щатна заплата  и от 1 февруари влиза в сила 10% увеличение, което става 1045 лв.,

което е пак далече от средната заплата за София", казаха шофьорите.

По-рано те заявиха, че трудно стигат до 1200 лв. заплата, като тя сатва такава с цената на над 80-100 часа извнърден труд месечно, които се принуждават да полагат.

Те поискаха 40 % увеличение на заплатите си, 20 % увеличение на възнагражденията на механиците на автобусите, тролеите и контактната мрежа , както и 10 % увеличение на заплатите на администрацията в дружествата на подчинение на Йорданка Фандъкова.

Манолова посочи, че на исканията трябва да се отговори ясно, защото те имат реални количествени еквиваленти, според подписката на шофьорите, и става дума за милиони, които

Столичната община може да осигури поетапно при рекордния си бюджет от над 1,7 млрд. лева за 2019 г.

Вместо да застане зад исканията на работиците, шефката на синдиката им Екатерина Йосифова защитаваше кмета Фандъкова и отлагаше решенията с искане за време за анализ. Тактиката й не можеше да заблуди шофьорите, които влязоха в явен сблъсък с нея, че ГЕРБ, чиито представител е Йосифова, управлява в София от близо 17 години и отлично познава двете дружества, така че нов анализ не им е нужен.

Те я попитаха, че след като е

три мандата общински съветник и шеф на комисията, ако не знае състоянието на сектора, какво прави на този пост.

Йосифова от ГЕРБ отхвърли емоционално и на висок тон обвиненията в липса на политическа воля на ГЕРБ и обвини шофьорите, точно, както направи по-рано и кметът Фандъкова, че политизират протеста.

До решения на срещата не се стигна.

Недостигът на кадри в двете дружества е хроничен, а в поредицата протести и самите началници на дружествата го признаха, както признаха и нерегламентирания извънреден труд.

Протестите започнаха с данни за отчайващите условия на труд. Шофьорите заявиха, че уринират в бутилки, защото на крайните спирки няма тоалетни. Общината не признава това за истина, те пък обвиняват Фандъкова и ГЕРБ, както и целия СОС, че си затварят очите.

Кметът Йорданка Фандъкова и заместникът й по транспорта Дончо Барбалов не се ангажират с позиции по протеста вече месец. Засега на страната на шофьорите остава само омбудсманът Мая Манолова.

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...