Борисов и Радев си мерят поздравите за Трети март - 24novini.bg

Борисов и Радев си мерят поздравите за Трети март

02.03.2019 | 13:03
(0 гласа)

Националният празник - Денят на освобождението на България стана повод двамата генерали начело на държават премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев задочно да покажат значимостта си един пред друг и народа. 

 

От началото на деня в сайта на Министерски съвет са публикувани два поздрава, адресирани до Борисов, по повод националния ни празник утре - от премиера на Русия Дмитрий Медведев и от президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган.

 

В обща "новина" от пресцентъра на президентството са обединили поздравите, адресирани до Радев, от редица държавни глави, сред които на Руската федерация, САЩ, Френската република, Федерална република Германия, кралят на белгийците Филип, кралят на Испания Фелипе VI, императорът на Япония Акихито, кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, кралят на Хашемитско кралство Йордания Абдула II бин ал-Хусейн, президентът на Република Естония, на Арабска република Египет, Република Хърватия, Република Унгария, Румъния, Република Ирландия, Република Азербайджан, Република Корея, Босна и Херцеговина, Палестина, Суверенния военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта и други. 

По всяка вероятност надпреварата ще продължи и утре, когато са официалните чествания, а българските политици ще поздравят народа. 

Писмата са адресирани до политиците, но всъщност са към българския народ, който едва ли ще ги прочете, тъй като пресцентровете са решили да дадат откъси от тях. 

„Приемете сърдечни поздравления по случай Националния празник на Република България – Денят на Освобождението от османското иго. В паметта на народите ни завинаги ще остане безсмъртният подвиг на руските войници и българските опълченци, които героически се сражаваха за свободата и независимостта на България“, каза руския президент Владимир Путин в писмото си. Той изразява увереност, че общите исторически традиции на братското приятелство и взаимопомощ, културна и духовна близост, ще продължават да бъдат надеждна основа за развитието на всестранното сътрудничество между двете държави, преразказват от пресцентъра на Радев. 

„От името на народа на Съединените американски щати поздравявам българския народ по повод Освобождението на България – 3 март. България е важен съюзник в НАТО и ние ценим нашето продължително сътрудничество и приятелство“, заявява в писмото си президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Еманюел Макрон подчертава, че дипломатическите ни отношения са вече от 140 години и изразява увереност, че двете страни ще работят за развитието на ЕС. 

В писмото си до Борисов турският президент Ердоган изразява увереност, че достиженията и сътрудничеството във всяка една област между България и Турция, постигнати по време на настоящото правителство на премиера Борисов, ще продължат да се развиват на основата на взаимен интерес. „За реализирането на тази цел, пожелавам да продължим съвместната ни работа с решителност“, се посочва още в писмото на президента на Турция. Той пожелава още благополучие и просперитет на „приятелския български народ“.

Във всички писма се изразява увереност в продължаване на дипломатическите отношения между страните и просперитет на народа. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...