Жълти жилетки, Слави Трифонов и "Оставка!" на протеста на медиците (видео) - 24novini.bg

Жълти жилетки, Слави Трифонов и "Оставка!" на протеста на медиците (видео)

Вувузели, жълти жилетки, викове "Оставка!" и Слави Трифонов пред МЗ в София 24новини.бг/ Мария Йорданова
01.03.2019 | 12:45
(0 гласа)

Викове "Оставка!" и "Имате ли кураж да дойдете при нас?", песни на Слави Трифонов и жъти жилетки са част от портеста на медиците пред Министерството на здравеопазването. Професионалистите по здравни грижи и медици от цялата страна излязоха днес в 12,00 ч. на протест на белите престилки. Те облякоха "жълти жилетки" и развяха знамена на синдикални организации и свои професонални сдружение. Репортери на 24новини.бг показаха протеста в София на живо във фейсбук и в YouTube канал ни.

 

Подкрепиха ги кинезитерапевтите от цялата страна и ги нарекоха "будни граждани". Те заявиха, че също се присъединяват към протестите в името на по-достойното заплащане и отношение към труда на медиците.

Вувузели, свирки, "жълти жилетки" и песни на Слави Трифонов огласят площада пред Министерството на здравеопазването.

"Когато шумят буките" на Слави Трифонов бе пусната под прозорците на министъра още 5 минути след началото на протеста в 12,00 ч.

Протестите започнаха в 12,00 ч. едновременно и в София, Варна, Бургас, Добрич, Сливен, Пазарджик, Казанлък

и други градове в страната.

Исканията на медиците са за по-високо заплащане, както и болниците да не бъдат търговски дружества.

По думите им по Колективен трудов договор заплатата на медицинските сестри от 1 януари 2019 г. година трябва да е поне 900 лв., но това почти никъде не се спазва.

В Бургас протестът е пред държавната болница и пред общината. Събралите се настояват за стартова заплата колкото 2 минимални работни заплати за всички специалисти по здравни грижи. Обаче синдикатите, и съсловната организация се разграничиха от протеста. Недоволните се организират основно в социалните мрежи.

Протестиращи във Враца заявяват, че основната заплата на редова медицинска сестра в областната врачанска болница е 540 лв.

Настояват и да се увеличи процентът прослужено време на 1,2%, да се увеличат доплащанията за нощен труд, да има доплащане за спешни и интензивни отделения.

Вчера се проведе среща между синдикатите и съсловната организация със здравния министър Кирил Ананиев и премиера Борисов. На нея се стигна до извода, че се правят стъпки в правилната посока – отпуснати са допълнителни средства и се преговаря за подписване на колективни трудови договори по места.

Състоянието на сектора е драматично от поне 10 години, но от страна на управляващите за това време мерки не се предприеха. Медиците протестират ефективно и с демонстрации вече цяла година, провеждат безкрайни срещи и слушат обещания, но търпението им се изчерпа, стана ясно от масовите протести в днешния ден.

Медицинските сестри са 30 хиляди, като на системата не стигат още толкова. Акушерките са около 4000, като са нужни поне още 4000 акушерки. Недостиг има и на лични лекари, а медицинските специалисти масово напускат страната заради обидно ниските доходи.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...