Аптеките остават в стачна готовност, пак с жълти жилетки - 24novini.bg

Аптеките остават в стачна готовност, пак с жълти жилетки

Аптеките запазват стачна готовност - не се разбраха с министерството Аптеките запазват стачна готовност - не се разбраха с министерството
26.02.2019 | 20:32
(0 гласа)

Без резултат приключи срещата, поискана от представители на Националната аптечна камара със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков.

 

 

Около 2500 лева ще струва за едно гише на аптека обновяването на техниката, според новите правила във всяка аптека.

Във връзка с новите изисквания към аптеките двете страни проведоха среща, след която казаха, че остават в стачна готовност.

Това каза пред журналисти Антон Вълев, председател на Национална аптечна камара след срещата със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Вълев подчерта, че аптеките няма да затварят, но фармацевтите ще бъдат с жълти жилетки.

На срещата, по думите на Вълев, са били обсъдени краткосрочни и дългосрочни мерки за нормализиране на лекарствоснабдяването, възможността за въвеждане на Национална аптечна карта, настояването на камарата за единни държавни цени на лекарствата и др.

Миналата седмица в знак на недоволство много аптеки в цялата страна спряха работа.

Облечени в бели престилки и жълти жилетки аптекари от 700 аптеки не отвориха, но от НЗОК тогава съобщиха, че десетки пъти по-малко са били протестиращите.

"Дори и да направим еднократните инвестиции, как ще се обучат за два дена хора. В някои от отдалечените места аптеките имат социална функция", казаха аптекарите. 

 

1685 са аптеките без компютри, за които разходът ще бъде около 2000 лв. 

Аптекарите настояват да се удължи крайният срок, както и да се даде двугодишен преходен период, при който хората да се обучат, за да работят с новата система, която се въвежда по европейски регламент като мярка срещу търговията с фалшиви лекарства.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...