Ветото на Радев: Вдигна топка на БСП, спаси и Борисов - 24novini.bg

Ветото на Радев: Вдигна топка на БСП, спаси и Борисов

Румен Радев опита днес да изграе като център-нападател, но се самоограничава до вратар в играта на ГЕРБ и БСП Румен Радев опита днес да изграе като център-нападател, но се самоограничава до вратар в играта на ГЕРБ и БСП Кадър: bTV
25.02.2019 | 14:01
(1 глас)

Изявлението на президента Румен Радев от преди малко, с което обяви, че налага вето на промените в Изобрния кодекс, има двоен ефект за държавния глава. С един ход той заигра като център-нападател спрямо БСП и ГЕРБ и пусна топката в двете полета едновременно. Но дали просто не изглежда така? И дали не е просто вратар, наблюдаващ отдалеч головете на двата отбора?

 

"Призовавам БСП да се върнат обратно в парламента за повторното гласуване на Изобрния кодекс", каза в изавлението си по-рано днес Румен Радев.

 

Така Радев вдигна елегантно топката на Левицата да поеме пътя назад към пленарната зала, която напусна

в знак на несъгласие с промените в изборните правила, които ГЕРБ, НФСБ и ДПС гласуваха. Елегантно, понеже левицата не знаеше като си тръгна, как да се върне. И да не пострада имиджа й от това. сега ще се върне, за ад гласува ветото - чиста работа. Изработена от Радев в полза на Нинова, несъмнено.

Левицата губи всеки ден все повече от ореола на принципността си, извън пленарната зала, и оставя у гражданите усещането за абдикация след скандалното гласуване от ГЕРБ и ДПС. Но и за липса на национална отговорнст в търсене на партийни ефекти.

Все пак 90 дни преди изборите опозицията ти да напусне при така гласуван Изобрен кодекс не е най-мъжественото за партия,

чиито лидер зове премиера генерал да излязат "да се разберат като мъже".

Ветото и призивът на Радев помагат на Нинова да вземе пътя назда с един скок и да се появи триумфално, на бял кон (или на черен, който тя показа, че може да язди на Тодоровден), като победителят срещу скандалнотто гласуване на ГЕРБ на изборните правила.

От друга страна обаче и Борисов не беше в по-завидна ситуация от Нинова, която каза "хоп", но като скочи, не знаеше как да се приземи.

Борисов също каза, че "усещал с кожата си, че партията греши" за скандалните, изгласувани от депутатите му, промени в Изобрния кодекс. Но реално, освен да ги вика и да ги заплашва, че ще ги остави извън листите за депутати на наближаващите избори, по Конституция няма какво особено да направи. А и едва ли ги заплашва, защото едва ли са гласували такава глупост, без той да е бил уведомен. В партията ГЕРБ такива неща като разделение на властите няма. Властта е една и се държи от един човек.

Още повече, че и Цветан Цветанов заяви, че сделката за гласуването с ДПС е била известна на Борисов. Тоест, гласуването е гаф на ГЕРБ. И трябва да се вземе завоят.

Репутационната вреда е толкова голяма за Борисов, обвиняван заради депутатските си гласувания, за авторитарен диктатор, че той с радост ще поеме топката от президента Румен Радев, с който нищо чудно и да са се разбрали да има приятелско подаване в полето на единия генерал (Борисов) от страна на другия генерал (Радев).

И двамата генерали имат нужда да водят войната помежду си -

Радев, за да е значим политически, като се противипсотвя на най-значимия, а Борисов - да си мобилизира електората, като му дава враг в лицето на Радев, за когото не случайно внушава, че е ляв.

Понеже Борисов е на 1 % преднина пред БСП и втори избори, след тези на Цачева и Радев през 2016 година, не трябва да губи.

Истината е, че битка без двама генерали няма, а ако няма - губят и двамата. Затова като падне Борисов, Радев му помага да стане.

А като падне Радев, Борисов трябва да помогне. Второто едва ли накога ще стане - благородството в този тип война не се препоръчва, ако те дебне трето падане от власт.

А и нека помним: Радев се закани да извади ГЕРБ от структурите на управлението при първото служебно правителство.

Ситуация, която Борисов не желая за нищо на света, защото предсрочни изобри преди евровота ще са зрелищен импийчмън на ГЕРБ от властта. А самият Радев също не е готов точно сега да прави служебен кабинет - преди евровота, с нерешение доминации вътре в БСП, с ДПС, напиращо към властта и десни в будна кома. Кой да му помогне? Няма кой. Затова ще почака по-добри времена. С повече гаранции за политическата му репутация като справедлив баща на служебен кабинет.

Дотогава генералите ще си подават топката, Корнелия Нинова ще отиграва "като мъж", а избирателите ще бъркат очевидното с истината.

Днес очевидното - ветото срещу ГЕРБ, е различно от истината - Радев не е готов да прави служебен кабинет. Затова ГЕРБ трябва още да останат във властта.

Дори е напълно сигурно - ГЕРБ за втори път, като при репутационната криза с "редник Киро" - Кирил Домусчиев - ще подкрепят ветото на Румен Радев. За да вземат завоя назад към сърцата на хората.

И после... пак да се засилят фронтално срещу интересите им. Както правят от 10 години. И при вече втори президент, който участва в играта им, вместо да я спре.

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...