Манолова с конкретни мерки срещу своеволията на банките (Видео) - 24novini.bg

Манолова с конкретни мерки срещу своеволията на банките (Видео)

25.02.2019 | 13:33
(1 глас)

Омбудсманът Мая Манолова предложи днес пред юристи, депутати и граждани мерки за защита на клиентите на банките от свръхправомощията на тези институции. Според нея е необходим баланс между икономически силните субекти и потребителите.

 

 

Манолова предложи конкретни мерки в частта изпълнително производство на Гражданско-процесуалния кодекс.

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ) пое ангажимент да ги представи на колегите си.

Той подкрепи думите на Манолова за банките и обеща ефективно взаимодействие с институцията на гражданския защитник. Изрази и надежда добрите юристи да се запознаят с предложенията й.

По думите на Манолова чрез чл. 417 на ГПК банките имат особени правомощия на вземания, като само на база на едностранен документ могат да се снабдят със заповед за изпълнение срещу длъжник и да започнат принудително събиране.

Много е вероятно в сряда тя да прадстави предложението си в правната комисия на парламента, а преди това и в Министерството на правосъдието.

При сегашното законодателство съдилищата не могат да правят проверка на незаконосъобразните клаузи,

каза Манолова.Именно това тя настоява да бъде променено и съдилищата да имат права да следят за незаконосъборазни клаузи.

 

Тя припомни, че срещу страната ни вече има наказателна процедура от ЕК, която миналия месец даде два месеца срок да се справим с проблема.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...