Лекари: Да се махнат осигуровките, да се закрие НОИ - 24novini.bg

Лекари: Да се махнат осигуровките, да се закрие НОИ

Осигуровките да се премахнат, НОИ да се закрие, призовават лекари Осигуровките да се премахнат, НОИ да се закрие, призовават лекари
23.02.2019 | 16:00
(0 гласа)

Най-почтено спрямо хората е да не бъдат задължавани да се осигуряват, те сами могат да си управляват парите, вместо държавата, която и толкова корумпирана. Това каза в студиото на телевизия "България он еър" д-р Стойчо Кацаров - председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

 

Според данните на МВР около 10% от населението в България е с ТЕЛК, рекордьори са в Силистра, а в градове като Ловеч, Бургас, Търговище и Варна схемите работят с по две фалшиви ГЕЛК-решения всеки ден от години насам, каза самият вътрешен министър Младен Маринов вчера.

 

"Системата на осигуровките няма как да е изключение от общата картина - България е най-корупмираната страна в Европа. Изводите на МВР за ТЕЛК са грешни", каза Кацаров.

Припмняме, че е и прокуратурата призна за около 2 млрд. лв. източване на НОИ през инвалидните пенсии, но положението е такова

поне от 10 години пре това и предходните управления и мерки не са взети.

"Броят на хората с инвалидни пенсии е 450 000. Доста по-малко от 10% от населението. Не се познава системата – това се разбира от такива изказвания", възрази д-р Стойчо Кацаров на твърдението на вътршения министър Младен Маринов от вчера.

По думите му много хора изобщо не са освидетелствани, други пък са с фалшиви ТЕЛК, трети - с откази да бъдат освидетелствани, въпреки наличие на основания.

"Най-разумното решение е да се махне цялата система на освидетелстване и НОИ. Това е останала социалистическа кооперация.

Постоянно разбираме, че парите ни се управляват зле, че има лош контрол и постоянно има изтичания. Хората най-добре знаят как да харчат парите си", подчерта д-р Кацаров.

Бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков обаче каза, че премахване на НОИ е невъзможно, защото България по Конституция е социална държава. Той смята, че непрекъснато се разширява пакетът от заболявания, който класифицира един болен човек като човек с увреждания и така на пракитка ресурсът изтича и към не съвсем болни.

"Разширяването на този пакет е с популистки цели. Ако пакетът се свие обаче, обществото няма да е доволно. Премахването на НОИ и освидетелстването е невъзможно", смята д-р Спасков.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...